Rusija će pomoći pri ekshumaciji Arafata

Abbas na komemoraciji u Ramali na Zapadnoj obali povodom osam godina od Arafatove smrti (Reuters)

Palestinci će sarađivati sa Rusijom, kao i sa švajcarskim eskpertima i francuskim istražiteljima, pri ekshumaciji posmrtnih ostataka dugogodišnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata, najavio je u nedjelju palestinski predsednik Mahmoud Abbas.

“Trenutno sarađujemo sa francuskim istražiteljima, švajcarskim ekspertima i također ruskom vladom da otvorimo grobnicu”, rekao je Abbas na komemoraciji u Ramali na Zapadnoj obali povodom osam godina od Arafatove smrti.

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza 11. novembra 2004. godine, podsjeća AFP.

Tragovi polonijuma

Francuski ljekari nisu objelodanili šta je tačno bio uzrok njegove bolesti, ali su rekli da je neposredan uzrok smrti moždani udar. To je odmah podstaklo spekulacije da ga je otrovao Izrael, što je ta zemlja više puta porekla.

U julu ove godine Al Jazeera je objavila rezultate testiranja švajcarske laboratorije koja je na Arafatovoj odjeći i četkici za zube našla tragove radioaktivnog polonijuma 210.

Francuski istražitelji pokrenuli su istragu Arafatove smrti nakon toga, a na zahtjev njegove udovice Suhe, koja je ranije odbila obdukciju.

Oni stižu u Ramalu 26. novembra, a očekuje se da će tijelo biti ekshumirano sljedećeg dana.

Istog dana doći će i Švajcarci, a čitava operacija trajaće nekoliko nedjelja ili mjesec dana, kako se procjenjuje.

Polonijum se smatra izuzetno otrovnom supstancom, ali se rijetko nalazi van vojnih i naučnih krugova. Njime je ubijen bivši ruski špijun, koji se preobratio u kritičara Kremlja, Aleksandar Litvenjenko.

On je umro u Londonu nakon što je popio čaj u kome je bio otrov.

“Mi se ozbiljno i sa potpunom odgovornošću bavimo svim novim što proizilazi u ovom osjetlijvom i važnom slučaju”, rekao je Abbas, najavivši da će rezultati biti iznijeti u javnost.

Nećak se protivi

Arafatov nećak Naser Al Kidva ostao je, međutim, protiv ekshumacije, navodeći “prvenstveno zato što uzorci skupljeni osam godina poslije smrti možda neće biti klinički upotrebljivi”.

“Svaki Palestinac je ubijeđen da je Arafat ubijen, ali čak ni otvaranje njegove grobnice neće ubijediti skeptike u istinu”, kazao je on.

Inače, godišnjica Arafatove smrti obilježava se čitavim nizom događaja na Zapadnoj obali, a posebno u Ramali, gdje mu je bilo sjedište i odakle je odveden u bolnicu.

Izvor: Agencije