Osuđen jordanski bivši obavještajni šef

Al Dahabi mora platiti 29,6 miliona dolara na ime države i vratiti novac koji je navodno utajio (Al Jazeera)

Bivši šef obavještajne službe Jordana osuđen je na 13 godina zatvora i novčanu kaznu od 30 miliona dolara, javile su agencije.

Mohammad al Dahabi u nedjelju je proglašen krivim po svim tačkama optužnice, uključujući pronevjeru i zloupotrebu položaja.

Predsjedavajući sudija Nashaat Akhras također je presudio da Al Dahabi mora platiti 29,6 miliona dolara na ime države i vratiti novac koji je navodno utajio kada je bio šef obavještajaca od 2005. do 2009. godine.

Sudija je rekao da se ukupna suma procjenjuje na 34 miliona dolara.

„Zaslužujete najtežu kaznu zato što ste izdajica ljudi koji su vam povjerili poziciju i državna sredstva“, kazao je sudija Akhras.

Masovni protesti

Al Dahabi je uhapšen u februaru, kada su inspektori Centralne banke Jordana posumnjali da su transakcije vrijedne milione dolara išle preko njegovog bankovnog računa.

Ovaj rijetki slučaj protiv visokog jordanskog zvaničnika ima cilj da pokaže ozbiljnost države u borbi protiv korupcije što je zahtjev nedavnih protesta širom zemlje.

Novinarka Al Jazeere Nisreen el-Shamaylah, koja izvještava iz prijestolnice Amana, rekla je: „Ovo je značajno suđenje. Pokazuje da je vlada ozbiljna u borbi protiv korupcije.“

„Zbog masovnih protesta, kralj i njegova vlada pokušavaju da se obračunaju sa korupcijom“, rekla je.

Jordanske vlasti su 2003. osudile drugog bivšeg šefa obavještajne službe na osam godina zatvora zbog krivotvorenja državnih dokumenata i zloupotrebe položaja.

Sameeh al-Batikhi oslobođen je nakon što je odslužio kaznu.

Izvor: Al Jazeera i agencije