Mađarsko državljanstvo za kupovinu obveznica

Vladajuća stranka u Mađarskoj – predložila je zanimljiv zakon u cilju privlačenja stranih investicija.

Investitorima koji kupe petogodišnje državne obveznice u vrijednosti od 250.000 eura, novim zakonom, bit će dodijeljeno trajno državljanstvo.

Originalnošću protiv krize. Tako je Mađarska odlučila da finansira državni dug.

Naime, vladajuća stranka je u Parlamentu predložila legislativu kojom bi se strancima koji kupe specijalne državne obveznice za najmanje 250.000 eura automatki dodjelila stalna boravišna dozvola.

Rok šest mjeseci

Tamas Harangozo, opozicionar, kaže: 

“Prvo samo boravišna dozvola sa minimalnom pasoškom dokumentacijom. Nakon šest mjeseci, ako svi papiri budi uredni, sve bude u redu i dokaže se da stvarno dolaze u Mađarsku jer žele investirati u zemlju, onda mogu dobiti puno državljanstvo.”

A državljanstvo Mađarske je u toliko primamljivije zato što je da država članica Evropske unije. Stoga bi stranim investitorima putovanje i poslovanje na većem dijelu starog kontinenta, bilo veoma olakšano.

“Ovaj zakon će olakšati putavanje onih biznismena koji žele doći ovdje i to će olakšati njihovo poslovanje. Mogu jednostavnije investirati i stvarati nova radna mjesta”, kaže Antal Rogan iz stranke Fidesz.

Iako se ovom mjerom želi privući što veći broj stranih investitora, u fokusu mađarske vlade, jedna grupa je ipak najpoželjnija.

Peter Zhou, tehnolog, kaže: “Smatram da u određenoj mjeri ovo može pomoći privlačenju kineskih investitora da ulože novac u Mađarsku, jer su uslovi sada prihvatljiviji.”

Mađarska je dugo jedan od glavnih mostova Kine u Evropu. Kineska tekstilna kompanija Hikari, otvorila je pogon u Budimpešti, odakle će se voditi kompletno poslovanje za tržište Evropske unije. No, pored ove mjere o davanju državljanstava, direktor ove kompanije smatra da Mađarska mora dosta poraditi na smanjivanju birokratije.

“U Zapadnoj Evropi, birokracija je mnogo jednostavnija. Mislim da moraju poraditi još na tome, pored ovih odličnih mjera o kojima se raspravljalo u Parlamentu.Tek tada će se interes Kineskih investitora zausta povećati”, Gyorgy Beofsics, generalni direktor Hikari-Beo Europe. 

‘Zanimljiv dio novih mjera’

Da li će dodjeljivanje državljanstava zaista pomoći Mađarskoj da smanji državni dug, je tema o kojoj su ekonomski analitičari vrlo skeptični.

Janos Samu, ekonomski analitičar, smatra:

“To bi moglo biti realno. Ali neće značajno zadovoljiti finansijske potrebe. To je samo jedan dio Vladinih nedavnih aktivnosti koje za cilj imaju privlačenje stranog kapitala kako bi se finansirao državni dug Mađarske. Ovo je samo jedan zanimljiv dio novih mjera.”

Izvor: Al Jazeera