Glavni direktor BBC-ja podnio ostavku

Entwistle je preuzeo dužnost glavnog direktora 17. septembra (Reuters)

Glavni direktor BBC-a George Entwistle podnio je ostavku zbog objave emisije Newsnight o zlostavljanju djece, u kojoj su izrečene lažne optužbe protiv bivšeg visokog britanskog dužnosnika.

“Odlučio sam da je časna stvar koju treba učiniti da odstupim”, naveo je Entwistle u saopćenju koje je na svojoj mrežnoj stranici objavio BBC.

Ranije je Entwistle izjavio da izvještaj u emisiji Newsnight, u kojem je pogrešno optužen bivši visoki dužnosnik Konzervativne stranke lord Alistair McAlpine, nikada nije trebalo biti emitirano.

Na dužnosti od septembra

Entwistle je preuzeo dužnost glavnog direktora 17. septembra.

“U svjetlu činjenice da je glavni direktor također i glavni urednik i u konačnici odgovoran za sav sadržaj, te u svjetlu neprihvatljivih novinarskih standarda Newsnight filma emitiranog u petak 2. novembra, odlučio sam da je časna stvar koju treba učiniti da odstupim s dužnosti glavnog direktora”, kazao je Entwistle u saopćenju.

BBC se u petak izvinio zbog objave priloga u kojem je jedna žrtva seksualnog zlostavljanjima izrekla optužbe koje je kasnije povukla.

Izvinjenje se odnosi na prilog objavljen prošle sedmice u kojem se govorilo o optužbama za seksualno zlostavljanje djece protiv bivšeg dužnosnika iz doba vladavine premijerke Margaret Thatcher.

Ime političara nije spomenuto, ali su se na Internetu pojavile glasine da se radi o Alistairu McAlpineu, konzervativnom zastupniku u Domu lordova.

Prijetnja tužbom

BBC se izvinio za emitiranje priloga nakon što je advokat McAlpinea zaprijetio tužbom. Premijer David Cameron upozorio je u petak medije i javnost na opasnost uništavanja ugleda nedužnih ljudi.

Newsnight je prošle sedmice objavio priču o navodnim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece u Walesu 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća.

U prilogu je intervjuirana žrtva pod imenom Steve Messham koji je ustvrdio da je zlostavljač bio tadašnji visoki dužnosnik Konzervativne stranke, ali nije naveo njegovo ime.

No nakon pojave McAlpineova imena na Internetu, taj bivši ministar finansija u vladi Margaret Tacher opovrgnuo je da je ikada bio umješan u slučajeve zlostavljanja i utvrdio da je žrtva zamjene identiteta.

Izvor: Agencije