Dogovoreno ujedinjenje sirijske opozicije

Predstavnici sirijskih opozicionih grupa potpisali su sporazum o formiranju široke koalicije, koja će uključivati predstavnike svih pobunjeničkih frakcija.

Nakon sastanka Nacionalnog vijeća Sirije (SNV) koji je okončan prije dva dana u Dohi, predstavnici svih opozicionih grupa postigli su sporazum o formiranju Nacionalne koalicije Sirije, koja će biti jedinstveno predstavničko tijelo opozicije.

O detaljima sporazuma se još pregovara; delegati uključeni u ova proces kazali su novinarima da će o pojedinostima razgovarati na sastanku u nedjelju navečer.

„Inicijalni dogovor je potpisan. Na večerašnjem sastanku izabrat ćemo predsjednika tijela i njegovo zamjenika“, kazao je reporterima Ali Sadreddine al-Bayanouni, delegat Muslimanskog bratstva.

Pritisak na Vijeće

Sirijsko nacionalno vijeće koje se smatralo vodećim tijelom opozicije a kojeg Zapad sada vidi kao tijelo u egzilu bez kontakta i komunikacije sa onima u državi – došao je pod pritisak da prihvati plan jedinstva.

Hashem Ahelbarra, reporter Al Jazeere iz Dohe, kaže da je nova koalicija krucijalna za uspostavljanje institucija tranzicije kada se uruši režim predsjednika Bashara al-Assada.

Oni sada rade na detaljima sporazuma, koji podrazumijevanju i pitanje koliko će mjesta biti dato glavnim opozicionim strankama, kazao je naš dopisnik.

Predstavnici opozicije sada razmatraju odnose novoformirane Nacionalne koalicije Sirije, sa budućom prijelaznom vladom i Nacionalnim vijećem Sirije, koje je do sada smatrano jedinim legitimnim predstavnikom opozicije.

Članovi Skupštine

Raniji sastanak Nacionalnog vijeća Sirije (SNV), koji se protekle sedmice održavao u Dohi, okončan je izborom novog predsjednika vijeća.

Na čelo SNV-a izabran je George Sabra, porijeklom kršćanin, koji je treći predsjednik Nacionalnog vijeća Sirije od kada je formirano ovo tijelo.

Predstavnici SNV-a izabrali su i članove Generalne skupštine, koju će činiti 41 delegat, te Izvršni odbor u sastavu od 11 članova.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sirijsko nacionalno vijeće, glavno opoziciono tijelo izvan zemlje u pobuni protiv Bashara al-Assada, izabralo je Georgea Sabru za svog čelnika. Sabra, inače kršćanin, preuzima tijelo koje se našlo pod teškim kritikama međunarodnih saveznika – i to zbog neefikasne borbe protiv sirijske vlade i čestih unutrašnjih razmirica.

Published On 10 Nov 2012

U prvom obraćanju nakon izbora, 65-godišnji profesor geografije i dječiji pisac obavezao se u ime Vijeća da će zajedno sa drugim komponentama sirijske opozicije raditi na ubrzavanju pada režima Bashara al-Assada.

Published On 10 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO