Djeca svjedočila protiv američkog vojnika

Tužioci tražili smrtnu kaznu za Balesa (AP)

Na pretresu na kome treba da bude odlučeno da li postoji dovoljno dokaza za suđenje na vojnom sudu američkom vojniku optuženom da je u pijanom stanju ubio 16 afganistanskih civila, svjedočila su djeca koja su preživjela masakr.

Ubistvo, pretežno žena i djece, u afganistanskoj provinciji Kandahar u martu ove godine bilo je najteži slučaj masakra nad civilima za koje je optužen jedan američki vojnik još od rata u Vijetnamu.

Robert Bales (39), veteran iz ratova u Iraku i Afganistanu, suočava se sa 16 tačaka optužnice za ubistvo s predumišljajem i šest tačaka optužnice za pokušaj ubistva, kao i optužbama za napad i posjedovanje i upotrebu steroida i alkohola na vojničkoj dužnosti.

Potresna svjedočenja

Sedmogodišnja Robina ispričala je kako se sakrila iza oca kojeg je optuženi ubio. Jedan metak je pogodio djevojčicu u nogu, ali ona to nije odmah shvatila.

Njena osmogodišnja prijateljica Zardana ispričala je šta je napadač imao na sebi. Ona je ranjena u glavu i kada je stigla u obližnju vojnu bazu, doktori su se prvo pobrinuli za druge ranjenike, jer su smatrali da Zardana nema šanse da preživi.

Međutim, poslije dva mjeseca u vojnoj bolnici u Afganistanu i još tri u mornaričkoj bolnici u San Diegu, ona može ponovo da hoda i govori.

Dječak od 13 ili 14 godina Sadikalah opisao je kako ga je probudio komšija koji je vikao da je neki Amerikanac ubio četvoricu ljudi.

On je ispričao kako su on i Zardanin brat otrčali da se sakriju u ostavi iza zavjese. Ali, to ga nije zaštitilo od metka koji ga je pogodio u glavu.

Sadikulah je rekao da je napadač imao pušku i svjetiljku, ali nije mogao da ga identificira.

Dječak Rafiulah, koji je ranjen u butinu, svjedočio je da ih je napao jedan Amerikanac koji je stavio pištolj u usta njegove sestre.

‘Posttraumatski stres’

Njegov otac Samiulah, koji nije bio kod kuće u vrijeme napada, ispričao je da je sljedećeg jutra kada se vratio pronašao ženu među leševima, dok su mu djeca bila u vojnoj bazi na liječenju.

“Vidio sam je, zaplakao i nisam mogao da gledam njeno lice”, ispričao je on.

Bales, otac dvoje djece iz Ohia, nije se izjasnio o krivici i ne očekuje se njegovo svjedočenje.

Njegovi advokati nisu spominjali dokaze, već tvrde da pati od posttraumatskog stresa i da je ranjen u glavu dok je služio u Iraku, prenosi AP.

Tužioci tvrde da je Bales između dva napada probudio kolegu, ispričao mu šta je uradio i rekao da ide da nastavi ubijanje. Kolega vojnik je svjedočio da mu nije povjerovao i da je nastavio da spava.

Pretres je počeo 5. novembra i trebalo bi da traje dvije sedmice. Vojni komandanti će na kraju odlučiti da li postoji dovoljno dokaza da se Balesu sudi na vojnom sudu.

Tužioci su tražili smrtnu kaznu za američkog vojnika.

Izvor: Agencije