Bomba u Afganistanu ubila i novorođenu bebu

Poginulo je šest osoba, tri žene, dva odrasla muškarca i jedna tek rođena beba [Arhivski fotos] (AP)

Među šest članova porodice koji su poginuli u eksploziji bombe postavljene pored puta na istoku Afganistana bile su i novorođena beba i njena majka, saopćili su u nedjelju policija i očevici.

Porodica se u subotu navečer vraćala kući iz bolnice u gradu Sabari gdje se majka porodila, kada je njihovo vozilo naletjelo na bombu koju su postavili talibanski pobunjenici u provinciji Kost na pakistanskoj granici, navela je policija.

“Poginulo je šest osoba, tri žene, dva odrasla muškarca i jedna tek rođena beba”, izjavio je za AFP zamjenik sefa policije u toj provinciji Muhamed Jakub.

Bombe postavljene pored puta predstavljaju glavno oružje ekstremista koji se bore protiv vlade u Kabulu. Od tih smrtonosnih improviziranih eksplozivnih naprava često stradaju civili koji koriste iste puteve kao i vojska.

Prema podacima UN, u prvoj polovini ove godine poginulo je 1.145 civila. Smatra se da su za 80 posto civilnih smrtnih slučajeva odgovorni pobunjenici, a više od polovine tih pogibija izazvano je eksplozijama bombi postavljenih pored puteva.

Izvor: Agencije