Pad stranih investicija u regiji

Za slabašne ekonomije zemalja regije, opterećene dugovima i visokim nametima, spas su strane investicije i pokretanje infrastrukturnih projekata. Međutim, sa ekonomskom krizom sve ih je manje. 

Srbija je definitivno regionalni rekorder po stranim investicijama jer samo u prvih osam mjeseci ove godine uloženo 600 miliona eura stranog kapitala. Srbija je privlačna stranim investitorima, jer ima najmanji porez na dobit u Evropi i za svako novootvoreno radno mjesto strani investitor dobija 10 hiljada eura pomoći. Ipak, i pored toga, u odnosu na prošlu godinu investicije su se prepolovile. 

Crna Gora zauzima drugo mjesto u regiji sa 348,1 miliona eura.

U Bosnu i Hercegovinu strani investitori sve manje dolaze. Interesa ima za ulaganja, ali sve to ostaje samo na riječima. Do jula 2012 godine stranci su uložili svega 26 miliona eura što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine.

Pad stranih investicija osjeća i Hrvatska, iako se očekivalo da će ove godine biti investirano 1,5 milijardi eura. Nade tamošnje vlade su potonule. Za prvih šest mjeseci investirano je svega 154 miliona eura.

Daleko tržište

Hrvatska podružnica Microsofta zapošljava 50 ljudi. Uložili su milione eura u dva tehnološka centra.

Direktor Ivan Vidaković najavio je i dva nova, a kaže da nisu imali problema s ulaskom i širenjem na hrvatskom tržištu.

Ukupna američka ulaganja u Hrvatsku od 1993. do trećeg tromjesečja 2011. iznosila su 146 milijuna eura.

„Premalo, misle u američkoj administraciji; slažu se u Američkoj gospodarskoj komori u Zagrebu“, rekla je naša novinarka Ivana Brkić.

Andrea Doko Jelušić iz Američke gospodarske komore pojašnjava da je Hrvatska za SAD daleko tržište. Kako kaže naša novinarka, u Hrvatskoj očekuju stabilan pravni okvir, kojeg očito, još nema.

„Oni problemi koji se najčešće spominju su pitanje obvezujućih pravnih mišljenja, različite birokratske prepreke, pribavljanje dozvola. Tome ne pridonosi i relativno visoka percepcija korupcije u Hrvatskoj“, rekla je Doko Jelušić.

Pokretanje posla

„I nisu samo američka ulaganja u padu.  Godinu prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, strane investicije u zemlji su gotovo na razini iz 1996. godine“, objasnila je naša novinarka.

U prvom polugodištu ove godine, u Hrvatsku je uloženo skromnih 154,4 miliona eura, a u istom razdoblju prošle godine četiri puta više. Ukupno, od 1993. strani ulagači u Hrvatsku su investirali gotovo 26 milijardi eura.

Ekonomski analitičar Ante Babić misli da bi vlada trebala poduzetnicima olakšati pokretanje posla. U SAD-u, kaže, biznis se iz garaže pokreće s minimalnim uvjetima i ulaganjima.

„Kod nas morate sve ispuniti, pogotovo ako je riječ o osjetljivim, u startu imate ogromnu investiciju, a ne znate hoće li vas prepoznati klijenti i gosti“, rekao je Babić.

Izvor: Al Jazeera