Nobelovci na tragu superkompjutera

Istraživanje nagrađenih fizičara potencijalno omogućava ogromno povećanje kompjuterske memorije (AFP)

Naučnici iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država dobili su u utorak Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće načina mjerenja kvantnih čestica bez njihovog uništavanja, što se ranije smatralo nemogućim.

Njihov rad mogao bi dovesti do izgradnje nove vrste superbrzog kompjutera koji bi bio zasnovan na kvantnoj fizici, saopćila je Švedska kraljevska akademija nauka, koja je nagradu od 1,2 miliona američkih dolara dodijelila Sergeu Harocheu i Davidu Winelandu.

Istraživanje dvojice naučnika je, također, dovelo do konstrukcije ekstremno preciznih satova koji bi mogli postati buduća osnova za novi vremenski standard, sa preciznošću više od 100 puta većom nego onom postojećih cezijskih satova, navela je Akademija, a prenosi AFP.

Povećanje memorije

Haroche i Wineland istražuju kvantne zaplete, fenomen kvantne fizike koji je dokazan u eksperimentima, ali se o njemu malo zna.

Prilikom interakcije dviju čestica one se “zapletu”, što znači da jedna utječe na drugu sa distance, a njihova konekcija traje dugo nakon što su razdvojene.

Također, čestice ulaze u stanje tzv. superpozicije, što otvara put ka izgradnji superkompjutera.

Današnji kompjuteri koriste binarni kod, prema kojem podaci sadržani u bitu mogu imati vrijednost nule ili jedinice.

Ali u superpoziciji, u kvatnom bitu, podaci mogu imati vrijednost nule, jedinice ili oboje istovremeno.

Ovo potencijalno omogućava ogromno povećanje memorije, što bi pomoglo pri operacijama kao što su modeliranje promjena klimatskih uslova, te otkrivanje dešifriranih kodova.

Nagrada za medicinu

U ponedjeljak, Shinya Yamanaka iz Japana i John Gurdon iz Velike Britanije dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića u istraživanju matičnih ćelija.

Dokazali su da se one mogu reprogramirati i postati pluripotentne, što znači da iz njih mogu nastati različite vrste ćelija.

Ovo otkriće prvenstveno je važno zbog toga što otvara mogućnosti za rano dijagnosticiranje bolesti.

Ove sedmice će, također, biti dodijeljene Nobelove nagrade za hemiju i književnost, dok će sljedeće sedmice biti dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju.

Izvor: Agencije