Irak daje milijarde za rusko naoružanje

Ovim dogovorom je Rusija postala najveći snabdjevač Iraka oružjem poslije SAD-a (AP)

Rusija je u utorak saopćila da su potpisani ugovori o prodaji ruskog naoružanja Iraku u vrijednosti više od 4,2 milijarde dolara, što pokazuje dokument koji je objavljen na sastanku održanom u utorak između premijera Rusije i Iraka, Dmitrija Medvedeva i Nourija al-Malikija.

Ugovori su potpisani tokom posjeta vršioca dužnosti komandanta iračkih snaga u aprilu, julu i augustu, prenosi Reuters.

Ovim je Rusija postala najveći snabdjevač Iraka oružjem poslije SAD-a, javio je AFP.

Maliki je tokom sastanka u rezidenciji ruskog premijera, u mjestu Gorki, u blizini Moskve, pozvao Medvedeva da posjeti Bagdad.

“Smatram da će ta posjeta dati veoma snažan impuls razvoju bilateralnih odnosa”, rekao je Maliki.

On je istakao tradicionalno prijateljstvo dva naroda.

Mapa puta

“Bez obzira na dramatične događaje posljednjih godina, održavamo kontakte na visokom i najvišem nivou i uvjeren sam da će to doprinijeti razvoju prijateljstva i saradnje Rusije i Iraka”, izjavio je ruski premijer.

On je predložio da se tokom sastanka razmotri “mapa puta” razvoja bilateralnih veza na svim pravcima, od energetike do humanitarne saradnje.

Maliki je naveo da Bagdad vodi aktivnu politiku jačanja odnosa s prijateljskim zemljama u različitim oblastima, što potvrđuje sastav iračke delegacije, u kojoj su predstavnici ministarstava vanjskih poslova, odbrane, trgovine i nafte.

Za srijedu su zakazani razgovori Malikija i ruskog predsjednika Vladimira Putina, što će biti prilika da se vidi da li zvanična Moskva i dalje odbija zatražiti ostavku sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirija je posljednja velika zemlja na Bliskom istoku s kojom je Rusija imala dobru saradnju.

Moskva je nedavno odbila osuditi artiljerijske napade na tursku teritoriju sa sirijske strane zajedničke granice, što je Tursku i Siriju dovelo na ivicu rata.

Maliki namjerava iskoristiti boravak u Moskvi za ublažavanje zavisnosti Iraka od američkog oružja i tehnologije.

Izvor: Agencije