Indija: Uvesti vodu i toalete u sve škole

Kritičari kažu de deseci miliona mladih možda neće moći naći posao zbog lošeg obrazovanja (AP)

Vrhovni sud Indije je presudio da sve škole u zemlji, kako državne tako i privatne, u roku od šest mjeseci moraju osigurati toalete i pitku vodu, kvalificirajući te higijenske uvjete sastavnim dijelom prava djeteta na obrazovanje, objavile su agencije.

Prema podacima indijskog Foruma za pravo na obrazovanje iz aprila ove godine, svaka deseta indijska škola nema ispravnu vodu, a čak 40 posto škola nema toalet, prenose agencije.

Indijska Vlada je 2010. godine naložila svim saveznim državama da osiguraju besplatno školovanje za svako djete starosti od šest do 14 godina, ali dječiji rad je i dalje prilično uobičajen u toj zemlji, drugoj po broju stanovnika u svijetu.

Problem domaćinstava

Kritičari indijskog školskog sistema upozoravaju da tamošnje škole pate od loše infrastrukture i bahatog ponašanja nastavnika koji često odsustvuju sa nastave, zbog čega će jednog dana deseci miliona neadekvatno obrazovanih mladih ljudi možda biti u nemogućnosti da nađe posao.

Nedostatak bazičnih santiarno-higijenskih uvjeta je, inače, raširen i u indijskim domaćinstvima.

Statistički podaci ukazuju na to da su u indijskim kućama telefoni rasprostranjeniji nego toaleti. Blizu 47 posto od 330 miliona domaćinstava raspolaže toaletom, dok 63 posto ima telefone, pretežno mobilne, pišu agencije.

Izvor: Agencije