Osumnjičeni za terorizam pred sudom u SAD-u

Dvojica od petorice osumnjičenika za terorizam koje je Velika Britanija izručila Sjedinjenim Američkim Državama izjavili su da nisu krivi po optužnici da su grupama osumnjičenim za terorizam u Afganistanu i Čečeniji pružali pomoć u novcu, oružju i ljudstvu.

Babar Hamad i Syed Talha Ahsan pojavili su se pred Okružnim sudom u američkoj saveznoj državi Connecticut nekoliko sati nakon što su stigli u SAD sa još trojicom osumnjičenika.

Najpoznatiji od njih je Abu Hamza al-Masri, egipatski imam koji je proveo osam godina u britanskom pritvoru boreći se protiv ekstradicije.

Očekuje se da će se Al-Masri pojaviti na sudu u New Yorku kasnije u subotu, zajedno sa Adelom Abdulom Baryjem i Khaledom Al Fawaazom.

‘Osnivanje kampova Al-Kaide’

Al-Masri se sumnjiči da je osnivao Al-Kaidine kampove u američkoj saveznoj državi Oregon, te da je sudjelovao u otimanju 16 talaca u Jemenu 1998. i poticao rat u Afganistanu 2001.

Al-Masri i još četvorica osumnjičenika za terorizam poletjeli su u petak navečer iz zračne baze Mildenhall u istočnoj Engleskoj avionima koje su obezbijedile američke vlasti, saopćila je britanska policija.

Al-Masri je uhapšen nakon propovijedi ispred jedne džamije koja je protumačena kao govor mržnje.

Posljednja žalba osumnjičenih za terorizam uložena je nakon što je Evropski sud za ljudska prava podržao niz britanskih presuda u korist ekstradicije.

U obrazloženju Visokog suda navedeno je da postoji “nadmoćan javni interes u funkcioniranju sistema esktradicije”, te da “ne postoji mogućnost žalbe na našu odluku”.

Izvor: Agencije