Bivši papin batler zatvoren, intrige traju

Bivši batler pape Benedikta XVI u subotu je osuđen na 18-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog krađe tajnih dokumenata iz Vatikana koje je kasnije predavao novinarima.

Paolo Gabriele, optužen u aferi poznatoj kao Vatileaks, kazao je na sudu u subotu da je djelovao iz ljubavi prema Katoličkoj crkvi.

“Najsnažnije osjećam ubjeđenje da sam djelovao iz ljubavi prema Kristovoj crkvi i njenom lideru na Zemlji. Ne osjećam da sam lopov”, rekao je on.

Tužitelji su u subotu zatražili trogodišnju zatvorsku kaznu, te zabranu obavljanja visokih dužnosti u Vatikanu.

Odbrana je tražila oslobađanje papinog bivšeg batlera.

Navodi o zavjeri

Gabriele (46) je bio uz papu od jutra do večeri.

Počeo je raditi u Vatikanu 1998. godine, a služio je i papi Ivanu Pavlu II.

Skandal je počeo u januaru, kada je italijanski novinar Gianluigi Nuzzi otkrio pisma bivšeg vrhovnog administratora u Vatikanu, koji je preklinjao papu da ga ne premjesti na drugu dužnost jer je otkrio navodnu korupciju, koja je koštala Vatikan milione eura u višim cijenama prilikom dodjeljivanja ugovora.

Skandal se proširio u narednim mjesecima.

Italijanski novinari došli su do dokumenata koji su ukazali na sukob moćnika unutar Vatikana, tokom pokušaja da se pokaže veća finansijska transparentnost i poštuju međunarodna pravila u borbi protiv pranja novca.

Na proljeće je Nuzzi objavio knjigu zasnovanu na novim dokumentima, uključujući papinu privatnu korespondenciju s njegovim privatnim sekretarom, koja je uglavnom prikazala državnog sekretara Vatikana u negativnom svjetlu.

Mnogi poznavaoci Vatikana curenje dokumenata smatraju zavjerom koja ima za cilj potkopati autoritet papinog državnog sekretara, kardinala Tarcisija Bertoena, koji je na meti zbog serije gafova tokom papinog sedmogodišnjeg mandata.

‘Blaga kazna’

Kako je za Al Jazeeru kazao novinar hrvatskog Jutarnjeg lista Inoslav Bešker, kazna izrečena Gabrieleu je “prilično blaga i miriše po nekakvom dogovoru – da Gabriele vjerojatno neće govoriti dalje, neće ukazivati na to ko je njime manipulirao”.

Bešker smatra kako će se slučaj nastaviti, jer se ne radi samo o batleru koji je imao pristup hiljadama dokumenata.

Bitno je pitanje kakvi su odnosi unutar samog Vatikana, te sigurnosno pitanje, kazao je on.

“Reakcije javnosti su poprilično jednosmjerne – da ovo suđenje nije odgovorilo ni na jedno pitanje.”

“Ne govori se ništa o stvarnim motivima. Samo su spomenute osobe koje su na njega [Gabrielea] mogle utjecati “, rekao je Bešker.

Kardinalska komisija također je pripremila izvještaj o aferi i predala ga papi, no njegov sadržaj nije poznat.

Izvori: Al Jazeera i agencije