Samaras: Grčka van eurozone – katastrofa

Samaras je rekao da se Grčka mora držati onoga što je potpisano (EPA)

Grčki premijer Antonis Samaras ponovio je svoj stav da bi napuštanje eurozone bilo “katastrofa” za njegovu zemlju.

Štrajkuju sudije i ljekari

Sudije i ljekari u državnim bolnicama u Grčkoj počeli su štrajk na neodređeno vrijeme zbog najavljenog smanjivanja plata u okviru mjera štednje Vlade, koje su glavni kamen spoticanja između sindikata i koalicione Vlade u Atini.

Grčke sudije rješavat će u naredne dvije sedmice samo hitne slučajeve, što se odnosi i na doktore u državnim bolnicama, koji su stupili u štrajk na neodređeno vrijeme, tokom koga će primati samo hitne pacijente.

Sudije protestiraju u znak najavljenog smanjivanja plata u okviru mjera štednje Vlade, dok su doktori stupili u štrajk i zbog najave da im ubuduće neće biti plaćen prekovremeni rad, prenosi AP.

Ljekari iz državnih zdravstvenih ustanova tako su se pridružili ljekarima privatnih bolnica koji su ranije ovog mjeseca stupili u štrajk, odbijajući primiti državne osiguranike ukoliko ne plate cijeli iznos za usluge dobijene u privatnim bolnicama.

On je za Wahsington Post (WP) ponovo zatražio dodatno vrijeme Grčkoj da primijeni mjere smanjenja potrošnje.

Postoje naznake da povjerioci razmatraju opciju da Grčkoj daju dodatno vrijeme.

Samaras je rekao da se Grčka mora držati onoga što je potpisano.

“Mi vjerujemo da ono što neki zovu ‘Greecexit’, odnosno izlazak Grčke, nije opcija za nas. To bi bila katastrofa”, kazao je.

On je istakao da će Grčkoj koristiti dodatno vrijeme za primjenu mjera.

Umjesto dvije, četiri godine

“Umjesto da mjere smanjenja i rezova budu primijenjene u naredne dvije godine, bit će najbolje da se produži na četiri. Tražimo produženje do 2016. godine”, rekao je Samaras.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je jedan njemački političar rekao da Berlin najvjerovatnije neće pristati da se Grčkoj da dodatna pomoć, osim one koja je već dogovorena.

Rainer Bruderle, parlamentarni vođa partije Slobodne demokrate, pojasnio je da kada drugi paket pomoći bude isplaćen u potpunosti, drugog neće biti.

“Ne mogu zamisliti da bi još jedan paket pomoći Grčkoj bio odobren u Bundestagu ili u vladajućoj koaliciji”, rekao je Bruderle.

“Mi Nijemci smo od pomoći, ali nismo glupi”, dodao je on.

Grčka trenutno pokušava finalizirati paket od 11,5 milijardi eura smanjenja potrošnje u naredne dvije godine.

Mjere su neophodne za dobijanje nove tranše pomoći od 33,5 milijadri eura, drugog paketa pomoći od 130 milijardi eura.

Podrška Angele Merkel

Takozvana Trojka – Evropska unija (EU), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) – izaći će s izvještajem narednog mjeseca o tome da li je Grčka ispunila uslove za narednu tranšu pomoći.

Grčkoj je data pomoć od 110 milijardi eura u maju 2010. i još 130 milijardi eura u oktobru 2011. godine, a ujedno joj je otpisan dug od 100 milijardi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u ponedjeljak svoju želju da zadrži Grčku u evrozoni, ali nije ponudila Atini nikakve nove ustupke, insistirajući na tome da mora provesti reforme koje je obećala.

Ona je izbjegla odgovor na pitanje da li Grčkoj treba dati više vremena da ostvari nepopularne planove za kresanje državnih izdataka i strukturalne reforme, ukazavši da se očekuje objavljivanje izvještaja međunarodnih inspektora idućeg mjeseca, koji treba biti osnova za dalje odluke koje se tiču Grčke, prenosi AP.

Kancelarka je rekla da je Njemačka spremna pomoći Grčkoj i da želi toj zemlji uspjeh, ali je predočila da je važno da “te reforme, od kojih su neke teške, budu provedene”.

Ona je naglasila da nije korisno odupirati se tim mjerama, koje ionako moraju biti provedene.

Izvor: Agencije