Putnicima u avioprevozu naknada zbog štrajka

Sud je ocijenio da zračna kompanija ne smije izbjegavati isplatu naknade pozivanjem na vanredne okolnosti poput štrajka (Reuters)
Sud je ocijenio da zračna kompanija ne smije izbjegavati isplatu naknade pozivanjem na vanredne okolnosti poput štrajka (Reuters)

Avioprevoznici ne smiju kao izgovor koristiti štrajkove da ne bi plaćali naknadu putnicima koje su iznevjerili, ocijenio je najviši Evropski sud i tako povećao prava putnika u Evropskoj uniji (EU), objavila je Hina.

Sudije Evropskog suda pravde (ECJ) u Luksemburgu zaključili su da naknadu treba proširiti s uobičajenih razloga poput prebukiranja, dugih kašnjenja i odgoda leta i na one putnike kojima su naštetili i nepredviđeni događaji.

“Avioprevoznik mora dati naknadu putnicima kojima nije dopušten ukrcaj, jer je zbog štrajka na aerodromu njihovom letu promijenjen termin dva dana prije predviđena uzlijetanja”, kaže se u saopćenju Suda.

Maksimalna naknada

Prema pravilima EU-a putnici na letovima koji počinju ili završavaju u EU-u imaju pravo na naknadu od maksimalno 600 eura ako su ostali bez mjesta u avionu.

Sve do sada štrajkovi se nisu smatrali razlogom za isplatu naknade.

Sud je ocijenio da aviokompanija ne smije izbjegavati isplatu naknade pozivanjem na vanredne okolnosti poput štrajka.

Presuda se odnosi na događaj iz 2006. godine, kada je finski prevoznik Finnair preselio putnike sa leta u Barselonu na let u Helsinki kako bi napravio mjesta za putnike sa jednog ranijeg otkazanog leta.

Finnair tada premještenim putnicima nije isplatio naknadu.

Jedan od njih je poslije na finskom Sudu tražio naknadu, a sudije su zatražile smjernice od ECJ-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO