Kina: Poginula sva djeca zatrpana u klizištu

Blizu 800 osoba moralo je napustiti kuće zbog klizišta (AFP)
Blizu 800 osoba moralo je napustiti kuće zbog klizišta (AFP)

Kineski zvaničnici potvrdili su u petak da je poginulo svih osamnaest đaka, koji su se vodili kao nestali u klizištu koje je zatrpalo osnovnu školu Tiantou  na jugu zemlje.

Prema riječima zvaničnika, spasilačke ekipe su rano ujutro u petak pronašle tijelo posljednjeg djeteta. Jedna odrasla osoba se još vodi kao nestala.

Klizište je u četvrtak zahvatilo Osnovnu školu Tiantou i obližnje kuće u oblasti Yiliang provinciji Yunnan na jugu Kine. Blizu 800 osoba moralo je napustiti kuće.

Ova sedmica je neradna u Kini zbog proslave Dana državnosti, ali su djeca pozvana kako bi nadoknadila časove na koje nisu išli zbog zemljotresa koji je prošlog mjeseca potresao regiju.

Nakon nesreće mnogi su na internetu postavili pitanja zašto su djeca bila u školi u dane praznika i zašto vlasti poslije zemljotresa nisu pojačale mjere sigurnosti i ispitale teren posebno oko objekata kao što su škole.

Izvor: Agencije 


Povezane

Najmanje 18 đaka ostalo je zatrpano kada je klizište srušilo školu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Yunnan.

04 Oct 2012

Pokretanjem klizišta u rudarskom selu na jugu Filipina nakon obilnih kiša živote je izgubilo najmanje 25 ljudi, dok spasilačke službe tragaju za 150 ljudi.

05 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO