Izrael: Uskoro odluka o vanrednim izborima

Ako je moguće dogovoriti se o još jednom odgovornom budžetu, Netanyahu će biti skloniji tome (Getty Images)
Ako je moguće dogovoriti se o još jednom odgovornom budžetu, Netanyahu će biti skloniji tome (Getty Images)

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu će o sazivanju vanrednih izbora odlučiti prije sjednice Parlamenta 15. oktobra, rekli su zvaničnici vlade Izraela u petak.

Izraelski mediji su pisali da bi izbori mogli biti održani u februaru, osam mjeseci prije roka, objašnjavajući to sve većim razdorom između Netanyahuovih saveznika.

Zvaničnik, koji je za agenciju Reuters govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da će premijer Izraela prije sredine mjeseca donijeti odluku o raspuštanju Parlamenta ili privoljeti ministre da pristanu na mjere štednje u budžetu za narednu godinu.

Pitanje budžeta

„Ako je moguće dogovoriti se o još jednom odgovornom budžetu, Netanyahu će biti skloniji tome. No, ako se zbog političkog stanja to ne pokaže izvedivim, onda će izabrati prijevremene izbore“, rekao je zvaničnik.

Netanyahu vodi desnu stranku Likud i vladajuću koaliciju pet stranaka koja ima 66 zastupnika u Parlamentu od 120 mjesta.

Privredni rast, koji je sporiji od očekivanog, znači da će Vlada morati stegnuti kaiš budžeta za 2013. godinu, a mnogi koalicijski saveznici nisu skloni pristati na mjere štednje samo nekoliko mjeseci prije izbora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO