Italiji potrebna antikorupcijska tijela

Većina Italijana smatra korupciju ogromnim problemom i krivi političke stranke (Reuters)
Većina Italijana smatra korupciju ogromnim problemom i krivi političke stranke (Reuters)

Transparency International pozvao je Italiju da osnuje nezavisna tijela za borbu protiv korupcije koja italijanske porezne obveznike godišnje koštaju 60 milijardi eura.

Preporuke međunarodne organizacije za suzbijanje korupcije nadilaze antikorupcijski zakon koji tehnokratska Vlada premijera Marija Montija želi donijeti prije općih izbora koji bi se trebali održati u aprilu.

Građani krive stranke

U izvještaju koji je objavljen ranije ove godine Transparency International je naveo da 87 posto Italijana smatra korupciju jednim od najozbiljnijih problema zemlje i za nju okrivljuje političke stranke.

Doprinos italijanskih stranaka “borbi protiv korupcije i promoviranju transparentnosti gotovo je jednak nuli”, ocijenio je Transparency International u izvještaju objavljenom u petak, prenosi Hina.

Sljedeće sedmice Senat bi trebao glasati za antikorupcijski zakon, no on neće obuhvatiti veliki dio onoga što je Transparency International preporučio, uključujući stvaranje antikorupcijskih tijela, podsticanje nezavisnijih medija i pojednostavljenje propisa u javnoj upravi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO