Gvatemala: Dvije žrtve tokom protesta

Vlasti su saopćile da su 34 osobe primljene u bolnice (EPA)
Vlasti su saopćile da su 34 osobe primljene u bolnice (EPA)

Najmanje dvije osobe su ubijene i deseci osoba su ranjeni u sukobima između sigurnosnih snaga i demonstranata zbog visokih cijena energenata u Gvatemali.

Predsjednik Otto Perez Molia rekao je u četvrtak da su dva vojna vozila prevozila trupe kako bi pružila podršku policiji kada su naišli na blokadu koju su organizirali demonstranti na autoputu na zapadu Gvatemale.

Molina je kazao da su civili u kamionetu otvorili vatru na vojnike koji su se nalazili u vozilima iza njih.

Dodao je da vojnici nisu bili naoružani i obećali su da će razjasniti šta se dogodilo.

Ministar unutrašnjih poslova Mauricio Lopez Bonilla rekao je da je predsjednik suspendirao naredbu o rastjerivanju demonstranata sa autoputa.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane, pukovnik Erick Escobedo, kazao je da je sedam vojnika ranjeno.

Vlasti su saopćile da su 34 osobe primljene u bolnice, javio je AP.

Lokalni mediji izvijestili da je broj žrtava u protestima veći.

Izvor: Agencije


Povezane

Danas su ilegalni abortusi najčešći uzrok smrti mladih žena u Latinskoj Americi. Gvatemala ima najvišu stopu plodnosti među ženama, ali je ipak najsiromašnija zemlja u regiji u kojoj žene nisu u mogućnosti da imaju veliku porodicu. Ovaj film istražuje pitanje planiranja porodice, koje mnogi vide kao pravo na život. 

Tokom 40-ih godina, američki naučnici su testirali efikasnost penicilina i više od 1.300 stanovnika Gvatemale zarazili spolno prenosivim bolestima, bez njihovog znanja. Neki od njih tužili su američku administraciju, ali tužbe su nedavno odbačene. Dopisnik Al Jazeere razgovarao je sa nekoliko tužilaca.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO