Grčka hitno mora do novog plana štednje

Samaras: Grčka očekuje novac kao što suha zemlja čeka kišu (AP)

Grčki premijer Antonis Samaras smatra važnim da se hitno dogovori i zaključi novi plan o mjerama štednje s predstavnicima Trojke (EU, MMF i ECB), kreditorima Grčke, kako bi se odobrila nova tranša pomoći toj zemlji.

“Grčka očekuje taj novac kao što suha zemlja čeka kišu”, a bez kredita su “čak i zdrave firme u opasnosti da budu zatvorene”, rekao je premijer za sedmičnik To Vima.

Nova tranša

Prvi sastanak između predstavnika Trojke i grčkoga ministra finansija Yannisa Stournarasa najavljen je za ponedjeljak, a o dijelu mjera štednje koje treba uključiti u budžet za 2013. Vlada će, u skladu s ustavom, raspravljati u ponedjeljak u Parlamentu.

“Nova tranša pomoći u iznosu od 13,5 milijardi eura mora biti finalizirana i izglasana za nekoliko dana”, kazao je Stournaras.

Odobrenje nove tranše pomoći Grčkoj, zamrznute od juna, predstavnici Trojke uslovljavaju prihvaćenjem novoga plana o strogim mjerama štednje u toj zemlji.

Rupa u budžetu

Prema pisanju lokalnih medija, rupa u grčkom budžetu dvostruko je veća nego što je očekivano i upitno je može li Grčka ispuniti uslove koje joj je nametnula Trojka.

To dovodi u pitanje isplatu ukupno 31,5 milijardi eura pomoći, bez čega Grčkoj prijeti državni bankrot.

Izvor: Agencije