Četiri osobe ubijene na sastanku u Keniji

Među žrtvama napada mačetama na političkom sastanku je i jedan policajac (AP)
Među žrtvama napada mačetama na političkom sastanku je i jedan policajac (AP)

Četiri osobe, od kojih jedan policajac, ubijene su noževima u napadu tokom političkog sastanka u četvrtak u Kilifi, na obali Indijskog okeana u Keniji, regiji koju potresaju nemiri već nekoliko sedmica.

“Izgubili smo četiri osobe u ovom napadu neprijateljske grupe demonstranata naoružane mačetama tokom sastanka koji je vodio član kenijske Vlade”, izjavio je za AFP šef policije za pokrajinu Cote Aggrey Adoli.

Policajac, tjelohranitelj Amasona Kingija, državnog sekretara za ribolov koji je vodio sastanak, podlegao je povredama dok je štitio člana Vlade, precizirao je policijski izvor.

Deseci naoružanih

Tri civila su ubijena noževima nakon upada grupe od nekoliko desetaka naoružanih osoba.

“U toku smo istrage o uzroku napada, ali smo već otkrili nekoliko osumnjičenih”, rekao je AFP-u Adoli.

Napadači se sumnjiče da pripadaju ili su simpatizeri secesionističkog pokreta koji traži nezavisnost kenijske obale od ostatka zemlje, Republičkog vijeća Mombase, saopćio je policijski izvor koji je želio ostati neimenovan.

Kenijski premijer Raila Odinga je preko svog glasnogovornika Dennisa Onyangoa “izrazio saučešće porodicama i rodbini nevinih Kenijaca koji su izgubili život u napadu koji su izveli huligani u toku javnog sastanka u četvrtak”.

Izvor: Agencije


Povezane

Najnovije istraživanje pokazuje da su cijene mesa, mliječnih proizvoda i pojedinih žitarica, na svjetskom tržištu već porasle. Ovakvim su promjenama najteže pogođeni najsiromašniji stanovnici urbanih područja, koji većinu prihoda troše na hranu. Kako iz Kenije izvještava dopisnik Al Jazeere Peter Greste, mnogi stanovnici Nairobija jedva preživljavaju, a prognoze govore da će im uskoro biti još […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO