Bivši zamjenik ministra pronađen mrtav

Grčke vlasti istražuju više od 30 slučajeva u vezi sa imovinom i poreskim obavezama političara (EPA)
Grčke vlasti istražuju više od 30 slučajeva u vezi sa imovinom i poreskim obavezama političara (EPA)

Bivši grčki zamjenik ministra unutrašnjih poslova Leonidas Tzanis (57) objesio se nakon što se našao na listi političara koji su pod istragom zbog moguće utaje poreza.

Tzanis, advokat po zanimanju, pronađen je mrtav u svom domu u gradu Volosu u centralnoj Grčkoj.

Neimenovani policijski zvaničnik rekao je da je Tzanisa, koji je nekadašnji poslanik iz redova Socijalista i zamjenik ministra unutrašnjih poslova u periodu od 1999. do 2001. godine, pronašla njegova supruga.

Prema njegovim riječima policija Tzanisovu smrt tretira kao samoubistvo, ali kod njega nije pronađena nikakva oproštajna poruka.

Zvaničnik nije želio biti imenovan, jer nije ovlašten da govori za medije.

On je bio zamjenik ministra unutrašnjih poslova od 1999. do 2001. u Vladi Georgiosa Papandreoua.

Tzanis je bio na listi 36 političara za koje je na jednoj lokalnoj internetskoj stranici navedeno da grčka finansijska policija protiv njih vodi istragu.

Jedan zvaničnik upućen u slučaj potvrdio je da je Tzanis bio pod istragom po anonimnoj dojavi, ali da ništa protiv njega nije pronađeno.

Više od 30 slučajeva

Grčki ministar finansija Yannis Sturnaras je prošlog mjeseca izjavio da vlasti istražuju više od 30 slučajeva u vezi sa imovinom i poreskim obavezama političara, skupštinskih odbora i drugih radnika javnog sektora.

Cilj istrage je da “otkrije korupciju i izbori se sa njom… na svim nivoima vlasti”, rekao je ministar.

Šef grčkog Parlamenta Evangelos Meimarakis privremeno je stupio sa funkcije prošlog mjeseca, nakon navoda u grčkim novinama da je on jedan od političara koji se sumnjiče za navodno pranje novca.

Meimarakis se vratio na dužnost danas, nakon što je saopćeno da nije povezan sa bilo kakvim malverzacijama.

Izvor: Agencije 


Povezane

Grčka više nije jedina u koju Brisel upire prst. Titulu najproblematičnijeg člana eurozone polako ali sigurno preuzima Španija. Međutim, i jedna i druga zemlja suočavaju se s istim preprekama. Kako uvjeriti kreditore da daju novac i budu fleksibilni u vezi s rokom vraćanja, dok se spomenute zemlje bore s najvećom nezaposlenošću ikada. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO