Jordanski kralj raspisao prijevremene izbore

Otkazan je skup organiziran u znak podrške kralju Abdullahu II (Getty Images)
Otkazan je skup organiziran u znak podrške kralju Abdullahu II (Getty Images)

Jordanski kralj Abdulah II raspustio je u četvrtak Parlament i raspisao prijevremene izbore, dan uoči demonstracija opozicije koja traži političke reforme.

“Kralj je u četvrtak odlučio raspustiti Parlament i raspisao je prijevremene izbore”, navodi se u saopćenju kraljevske palate, a prenosi AFP.

Datum izbora nije naveden, ali je kralj izrazio želju da se održe do kraja 2012.

Odgovor Muslimanskog bratstva

Kako prenosi Hina, odluka dolazi dan uoči demonstracija u Ammanu koje organizira Muslimansko bratstvo, glavna opoziciona snaga, koja već mjesecima traži radikalne reforme, pa tako i “pošten izborni zakon, ozbiljnu borbu protiv korupcije i ustavne reforme”.

Prema navodima organizatora, više od 50.000 ljudi očekuje se na tom skupu.

Abdulah II je, odgovarajući na brojne proteste opozicije i pozive na reforme, najavio da će raspisati prijevremene izbore.

No, Muslimansko bratstvo je objavilo da će ih bojkotirati, kao što je učinilo 2010. u znak protesta protiv neprovođenja važnih reformi.

Demonstracije podrške kralju, također zakazane za petak, otkazane su zbog straha da će izbiti nemiri, saopćili su organizatori.

“Odgodili smo naše demonstracije do daljnjeg kako bi izbjegli probleme”, kazao je Jihad al-Sheik, šef omladinske grupe okupljene na internetu koja je pokrenula inicijativu za proteste.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO