Slovenska opozicija traži dva referenduma

Osim 27 zastupnika iz stranke Zorana Jankovića, zahtjev su potpisala dva nezavisna zastupnika i zastupnik Socijalnih demokrata (AFP)

Trideset opozicijskih zastupnika u slovenskom Parlamentu uložilo je zahtjev za održavanje referenduma o dva zakona koje Vlada Janeza Janše smatra ključnim za ekonomski oporavak, izazvavši reakciju stranaka vladajuće koalicije da tim “destruktivnim potezom” pokušavaju srušiti Vladu i otežavaju izlazak iz krize.

Stranka Pozitivna Slovenija (PS), koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, potvrdila je u srijedu da su zahtjev za održavanje referenduma o zakonu o sanaciji banaka te zakonu o holdingu za upravljanje državnom imovinom, uz njenih 27 zastupnika, potpisala i dva nezavisna zastupnika, te jedan zastupnik opozicionih Socijalnih demokrata (SD).

Inicijativa je poslana u parlamentarnu proceduru u utorak, nekoliko minuta prije ponoći, kada je isticao zadnji rok, prenosi Hina.

Veliko iznenađenje

Akcija najveće opozicione stranke došla je kao veliko iznenađenje, nakon što su zadnjih dana otpale mogućnosti da referendum o tim zakonima pokrenu neki sindikati, zbog čega je predsjednik Parlamenta Gregor Virant kasno u utorak navečer izjavio da će spomenuta dva zakona poslati na potpisivanje predsjedniku države, kako bi zakonska rješenja stupila na snagu.

Stranka PS u saopćenju za javnost u srijedu navela je da se za referendume o dva sporna zakona odlučila zato što je tzv. loša banka model za sanaciju banaka, te jedinstveno upravljanje državnom imovinom putem holdinga znače samo “produbljavanje” krize i nisu prava rješenja.

“Uvjereni smo da Vlada Janeza Janše nema dobrih rješenja za velike probleme Slovenije. Osim toga, vladajuća koalicija ne uvažava mišljenja struke o tim rješenjima niti stavove opozicije. U toj situaciji referendumi predstavljaju zadnju mogućnost da se zaustave nerazumni prijedlozi Vlade i njenog načina vođenja države”, navela je PS.

Na neočekivani zaplet reagirale su i stranke vladajuće koalicije, izjavivši da se radi o pokušaju rušenja Vlade, koji šteti interesima same države.

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi premijer Janša, u saopćenju je navela da se radi o “destruktivnom potezu” Jankovićeve stranke, ali i opozicionog SD-a, te da se time pokušava srušiti Vlada i dovesti u pitanje državna suverenost.

Pljačka banaka

Uz to, stranka je navela da lijeva opozicija pokušava prikriti krivce za loše stanje i “pljačku” slovenskih banaka, što bi se, kako tvrde, utvrdilo načinom sanacije bankarskog sistema koji je predložen i potvrđen u Parlamentu.

Referendume sa zakonskom snagom u Sloveniji mora raspisati Parlament ako ga zahtijeva 40.000 birača ili trećina od 90 zastupnika u Parlamentu, kao u ovom slučaju.

Održavanje referenduma o dva zakona koje koalicijska Vlada desnog centra smatra ključnim pretpostavkama za ekonomski oporavak i izlazak iz krize sada Parlament mora odrediti u roku od sedam dana, ukoliko se Vlada ne odluči od Ustavnog suda zatražiti mišljenje ne bi li takav referendum bio protuustavan.

U nekim sličnim prilikama do sada se sudije Ustavnog suda nisu odlučivale za takav potez, pa su, naprimjer, prije dvije godine dopustili održavanje referenduma o arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske, čiju je ustavnost tadašnja vlada Boruta Pahora smatrala upitnom.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji vlada strah da će se novac dobijen prodajom obveznica iskoristiti za spas banaka, a zatim preliti u džepove elite.

opinion by Aleksandar Mlač
Published On 25 Oct 2012

Gradonačenik Ljubljane i lider opozicije smatra da slovenski premijer treba dati ostavku ako ‘ne može voditi državu’.

Published On 11 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO