Nacionalisti pretekli komuniste u Ukrajini

Partija Sloboda će se u parlamentu boriti protiv komunista i tražiti poništenje ugovora sa Rusijom o gasu i Crnomorskoj floti (AP)

Centralna izborna komisija Ukrajine privodi kraju prebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima, a rezultati 98 posto obrađenih listića pokazuju da Partija regiona, iako je dobila najviše glasova, neće moći samostalno formirati parlamentarnu većinu.

Prema dosadašnjim rezultatima, vladajuća partija je po partijskim spiskovima i po jednomandatnim okruzima osvojila 188 od 450 mjesta u parlamentu (Vrhovnoj radi), dok će opozicionoj Batkivščini pripasti 104 mjesta u Vrhovnoj radi.

Slijedi partija Udar boksera Vitalija Klička sa 40 osvojenih mjesta, a senzacija je da je nacionalistička Sloboda četvrta sa 36 poslanika, dok su peti komunisti, koji su po partijskim spiskovima osvojili 32 mjesta.

U Vrhovnoj radi će 43 mjesta pripasti nezavisnim kandidatima, a sedam su po jednomandatnim okruzima osvojile druge partije, prenio je Prvi kanal ruske televizije, dodajući da sastav parlamenta najavljuje ozbiljnu političku borbu.

Na izborima održanim u nedjelju polovina poslanika parlamenta (225) birana je po partijskim spiskovima, a polovina po većinskom sistemu.

Lider Slobode Oleg Tjagnibok najavio je da će prvi zadatak te partije u Vrhovnoj radi biti borba protiv komunista i poništenje ugovora sa Rusijom o gasu i Crnomorskoj floti.

Optužnice zbog kupovine birača

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopćilo je u srijedu da je pokrenulo pet krivičnih postupaka za kršenja izborne procedure, između ostalog i za kupovinu birača.

Kako je navedeno, krivični postupci pokrenuti su na Krimu (jedan), u Černovičkoj oblasti (jedan) i tri u Luganskoj oblasti, a u tri slučaja istraga je završena u najkraćem roku i optužnica proslijeđena sudu.

Tužilaštvo napominje da su razmotrene 94 žalbe koje se tiču povrede biračkih prava građana, uključujući i kupovinu glasova, što je potvrđeno u pet slučaja, a da se završava provjera još 18 izjavi i žalbi.

Prema ocjenama nekih posmatrača, kupovina birača i tzv. vrteška, kad jedan birač više puta glasa, bili su najraširenije neregularnosti na izborima održanim u nedjelju, prenijeli su ruski mediji. 

Izvor: Agencije


Povezane

Međunarodni posmatrači parlamentarne izbore održane u nedjelju u Ukrajini smatraju korakom unazad. OSCE je zaključio da su vladajući koristili javne resurse, da su mediji bili pristrani, te je izostala transparentnost u finansiranju stranaka. Uprkos svemu, Janukovičeva stranka proslavila je pobjedu. Analitičari ipak primjećuju da je opozicija ojačala svoju poziciju. 

Published On 29 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO