Merkel želi napredak pregovora Turske i EU

Skoro šest miliona Turaka već živi u evropskom bloku, od kojih blizu tri miliona u Njemačkoj (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tokom razgovora sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom obećala podršku Turskoj u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, kao i pomoć u rješavanju problema sirijskih izbjeglica sa kojima se Turska suočava zbog sukoba u susjednoj državi.

Na konferenciji za štampu održanoj poslije sastanka, Merkel je poručila kako iskreno želi da dođe do unapređenja u razgovorima o članstvu Turske u EU, iako se tome protivi njena stranka CDU koja se zalaže za svojevrsno „privilegirano partnerstvo”, navodi agencija Reuters.

Erdogan je, pak, ponovio da je odluka o prijemu podijeljenog Kipra u EU bila pogrešna i da mu je Merkel ranije rekla da i ona misli kako je pogrešno što je jedna podijeljena država primljena u Uniju.

„Takva država ne postoji. Mi priznajemo Sjeverni Kipar kao državu mada drugi to možda ne čine. Greška je bila što je Južni Kipar primljen u EU i ta greška postaje sve veća“, rekao je turski premijer.

Druga tema razgovora njemačke kancelarke i turskog premijera bio je sukob u Siriji i problem sirijskih izbjeglica koji, po Erdoganovim riječima, u velikoj mjeri opterećuje Tursku.

Erdogan je zatražio podršku Njemačke u rješavanju tog problema, a kancelarka je potvrdila da je to ozbiljan problem za Tursku i ponudila humanitarnu pomoć.

„Mi osjećamo odgovornost za sigurnost Turske”, rekla je Merkel, imajući u vidu da je Njemačka NATO partner.

Tokom rata u Siriji, koji traje već 19 mjeseci, Turska je prihvatila više od 105.000 izbjeglica, kao i pripadnike sirijske opozicione vojske i političkog rukovodstva u egzilu.

U srijedu je više hiljada kurdskih demonstranata protestiralo ispred Brandenburške kapije protiv Erdoganove posjete.

Upozorenje Erdogana

Ranije je Erdogan izjavio kako će EU izgubiti Tursku ako joj ne bude dala članstvo do 2023. godine.

“Vjerovatno nas neće držati na čekanju toliko dugo. Ali, ako nas budu držali toliko dugo, EU će biti na gubitku, a u najmanju ruku izgubit će Tursku”, kazao je on tokom panel diskusije u Berlinu, upitan da li će Turska biti članica EU-a 2023. godine, prenosi Reuters.

Većinski muslimanska, ali sekularna zemlja od blizu 74 miliona ljudi ojačala bi EU, rekao je Erdogan, ističući da  blizu šest miliona Turaka već živi u evropskom bloku, od kojih skoro tri miliona u Njemačkoj.

Turska će 2023. godine proslaviti 100. godišnjicu od proglašenja Republike, nastale na ruševinama Osmanlijskog carstva.

Ovo je prvi put da je Erdogan nagovijestio koliko dugo će Turska ostati na evropskom putu u trenutku sve većeg udaljavanja ove zemlje od evropskog bloka, koji ju je, kako smatra, zanemario.

Turska je počela pregovore o pristupanju s EU-om 2005. godine, do sada je ispunila samo jedno od 35 neophodnih poglavlja, a Evropska komisija (EK) je saopćila da ova zemlja još nije ispunila potrebne standarde u pogledu ljudskih prava i slobode izražavanja.

Napredovanje Turske ka članstvu praktično je obustavljeno već nekoliko godina zbog protivljenja pojedinih članica i neuspjeha u rješavanju spora u vezi s Kiprom, čiji su sjeverni dio zauzele turske trupe 1974. godine.

Izvor: Agencije