Grčka povećala prognozu duga i deficita

Nacionalni dug će iznositi 346,2 milijarde eura, što je nešto više od ovogodišnjih 340,6 milijardi eura (AFP)

Vlada Grčke je povećala prognozu duga i deficita u 2013. godini u revidiranom nacrtu budžeta, koji je u srijedu dostavila Parlamentu, što govori o ogromnim teškoćama te zemlje da sredi svoje javne finansije.

Opći Vladin dug će u 2013. godini, prema prognozi, porasti na 189,1 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je više od 182,5 posto BDP-a, projektiranih u preliminarnom nacrtu, dostavljenom početkom ovog mjeseca.

Novinari u štrajku

Grčki novinari stupili su u srijedu u 24-satni štrajk zbog najavljenih Vladinih mjera štednje, koje će utjecati na njihovo zdravstveno osiguranje.

Štrajk je počeo u šest sati ujutro i trajat će do 1. novembra u šest sati.

Za vrijeme štrajka neće biti emitiran televizijski i informativni program, na internetskim stranicama neće biti postavljene nove vijesti, a neće izaći ni novine u četvrtak, javio je AP.

Dva vodeća grčka sindikata, koja predstavljaju zaposlene u državnoj administraciji i privatnom sektoru, pozvala su u srijedu na 48-satni generalni štrajk 6. i 7. novembra, u znak protesta zbog Vladinih mjera štednje, koje su uslov za kredite Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i trebaju biti izglasane iduće sedmice.

“Glavni cilj i zahtjev sindiakta je da Parlament ne usvoji neprihvatljive, destruktivne i prinudne mjere koje je nametnula ‘trojka’ [EU, MMF i Evropska centralna banka (ECB)]”, naveo je u saopćenju sindikat GSEE.

Sindikati su saopćili da će štrajk oba dana pratiti demonstracije u centru Atine.

Projektirani dug je veći od prognoziranih 175,6 posto BDP-a u ovoj godini, prenosi AP.

Nacionalni dug će iznositi 346,2 milijarde eura, što je nešto više od ovogodišnjih 340,6 milijardi eura, navedeno je u revidiranom nacrtu budžeta.

U revidiranom budžetskom planu za 2013. godinu Vladin deficit je projektiran na 5,2 posto BDP-a, što je također više od 4,2 posto BDP-a u preliminarnom nacrtu budžeta, ali i dalje manje od deficita od 6,6 posto koji se očekuje u 2012. godini.

Dublja recesija

Recesija, koja će u 2013. ući u šestu godinu, bit će dublja od projektiranog slabljenja od 3,8 posto u preliminarnom nacrtu i iznosit će 4,5 posto.

Nezaposlenost će iduće godine dostići 22,8 posto, što je nešto više od projektiranih 22,4 posto u 2012. godini, navedeno je u revidiranom planu budžeta za 2013. godinu.

Grčka je u julu zabilježila rekordnu stopu nezaposlenosti od 25,1 posto.

Atina se još od maja 2010. godine oslanja na inostranu pomoć za spašavanje, bez koje ne bi mogla otplaćivati svoje dugove i isplaćivati plate i penzije, što bi dovelo do nekontroliranog bankrota, koji bi ugrozio njen opstanak u 17-članoj zoni eura.

Grčki ministar finansija Yannis Stournaras je predstavio revidirani prijedlog budžeta za 2013. godinu neposredno prije nego što su zakonodavci počeli glasanje o prijedlogu zakona o privatizaciji, koji će predstavljati test za vladajuću koaliciju.

Demant iz EK-a

Evropska komisija (EK) negirala je u srijedu da je između međunarodnih kreditora i Grčke postignut dogovor o programu finansijske pomoći, ali je izraženo uvjerenje da će sporazum biti postignut.

“Neprestano smanjujemo broj otvorenih pitanja”, rekao je Simon O'Connor, glasnogovornik evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna, dan nakon što je Samaras saopćio da je postignut dogovor.

O'Connor je naglasio da je Brisel ubijeđen da će dogovor biti postignut “uskoro”.

Taj nacrt daje Vladi veću nadležnost u privatizaciji javnih kompanija, ali nailazi na sve veće protivljenje parlamentaraca iz redova socijalista i demokratske ljevice, partnera u koalicionoj Vladi, formiranoj posle junskih izbora.

Dio reformi

Prijedlog zakona o privatizaciji dio je reformi koje zahtijevaju međunarodni kreditori Grčke, s kojima Vlada te zemlje već mjesecima pokušava dogovoriti novi paket strogih mjera štednje za 2013-14, vrijedan 13,5 milijardi eura.

Premijer Grčke Antonis Samaras je u utorak izjavio da su pregovori s “trojkom” kreditora okončani i da je postignut dogovor oko niza novih mjera štednje, čija je primjena neophodna da bi se odblokirala nova tranša od 31,2 milijarde eura iz međunarodnog zajma za pomoć.

Bez te tranše Grčka će već 16. novembra ostati bez novca, upozorio je premijer.

“Ukoliko ovaj dogovor bude odobren, a budžet izglasan, Grčka će ostati članica zone eura i prebrodit će krizu”, istakao je Samaras.

Izvor: Agencije


Povezane

Atina će morati istupiti iz zone eura ukoliko ne postigne dogovor s međunarodnim kreditorima oko drugog programa finansijske podrške vrijednog 130 milijardi eura.

Published On 03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO