Dva nova izraelska naselja na Zapadnoj Obali

Palestinci kažu da naselja ugrožavaju njihovu buduću državu. (EPA)

Izrael je izgradio dva nova neovlaštena naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali, saopćila je u srijedu grupa protiv izgradnje novih naselja Peace Now.

Hagit Ofran, koja nadzire aktivnosti izgradnje naselja za Peace Now, rekla je da je osam montažnih kuća postavljeno u blizini naselja Tzofim i ostalih pet u blizini naselja Talmon.

Dodala je da su dva nova naselja opskrbljena vodom i strujom preko dalekovoda i vodovoda kojima se služe obližnja naselja, što predstavlja presedan od prethodnih slučajeva u kojima su naselja izgrađena bez dozvole izraelske vlade morala biti samoodrživa.

Zvaničnik iz ministarstva odbrane rekao je da se moraju izdate naredbe za rušenje protiv desetak privremenih konstrukcija na dvije lokacije, navodi Fena.

Stav UN-a

Odbio je reći kada bi se rušenje moglo dogoditi, prenio je Reuters.

Ujedinjene nacije smatraju da su sva naselja izgrađena na Zapadnoj Obali nezakonita.

Izrael je okupirao teritoriju u ratu 1967. godine, a Palestinci žele da Zapadna Obala bude dio njihove buduće države, zajedno s pojasom Gaze i istočnom Jerusalemom.

Palestinci kažu da naselja ugrožavaju njihovu buduću državu.

Izrael navodi biblijske i historijske izvore kao dokaze za njihovo naseljavanje Zapadne Obale i Jerusalema i kaže da bi se o budućnosti naselja trebalo razgovarati na mirovnim pregovorima.

Britanska agencija podsjeća da oko 311.000 Izraelaca i 2,5 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj Obali.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO