Brahimi za aktivnu ulogu Kine u Siriji

Međunarodni izaslanik, koji se već 19 mjeseci oglušuje na apele međunarodne zajednice da izvrši dodatni pritisak na Assadov režim, nalazi se u Pekingu (Reuters)

Damask je u utorak, prvi put nakon početka sukoba prije 19 mjeseci, bio meta napada Vladinog lovca-bombardera na ustaničku četvrt glavnog grada, ponovno izložena nasilju nakon ubistva generala zračnih snaga, objavljeno je u srijedu.

Više od 36.000 žrtava

U sukobima u Siriji ubijeno je više od 36.000 ljudi, većinom civila, od kako je počela pobuna protiv Assadovog režima.

Najmanje 25.667 civila ubijeno je od 15. marta 2011. godine, precizirao je SOHR, koji smatra civilima i one koji su uzeli oružje da se bore protiv režimskih trupa.

Ubijeno je 9.044  vojnika i 1.296 dezertera, precizirala je ova organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se oslanja na mrežu aktivista i medicinskih izvora u civilnim i vojnim bolnicama u cijeloj zemlji.

Ova organizacija registrira civilne, vojne i pobunjeničke žrtve.

“Treba dodati 439 ubijenih osoba čiji identitet nije utvrđen”, izjavio je predsjednik Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Izvještaji SOHR-a ne sadrže hiljade osoba nestalih u zatvorima, ni većinu mrtvih među “šabihama”, pripadnicima prorežimskih milicija.

Istovremeno je međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi izjavio kako se nada “aktivnoj ulozi Kine” u pronalaženju rješenja sukoba u Siriji.

Nakon što je posjetio Moskvu, međunarodni izaslanik je u Pekingu, koji se već 19 mjeseci oglušuje na apele međunarodne zajednice da izvrši dodatni pritisak na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Hina.

Sa svoje strane turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu odbacio je apel ruskog kolege Sergeja Lavrova upućen zemljama u regiji da otvore dijalog s predsjednikom Assadom.

Katar, koji ustanicima pomaže finansijski i oružjem, osudio je sirijski režim da vodi “rat do istrebljenja” protiv vlastitog naroda.

Meta aviona

“Prvi put je glavni grad meta lovca-bombardera koji je u utorak poslije podne bacio četiri bombe na četvrt Jabbar, na istoku Damaska”, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Do sada je režim koristio samo helikoptere kako bi mitraljirao neke četvrti glavnog grada.

U trenutku kada su helikopteri i borbeni avioni postali glavno oružje režima, general Abdullah al-Halidija, član glavne komande zračnih snaga, ubijen je na sjeveru Damaska.

“Jednog od najboljih stručnjaka za vojnu avijaciju u Siriji”, kako javlja sirijska službena TV stanica, ubili su “teroristi” mecima u ponedjeljak, javlja službena novinska agencija Sana.

Damask naziva “teroristima” protivnike i ustanike koji se bore protiv režima.

Slobodna sirijska vojska (FSA) preuzela je saopćenjem odgovornost za ubistvo tog oficira, “zaduženog za uvježbavanje zračnih snaga”.

Izvor: Agencije


Povezane

Prisutnost stranih boraca u Siriji izaziva zabrinutost na Zapadu, no oni smatraju da pomažu ljudima koje ubija režim, javlja Zeina Khodr.

Published On 30 Oct 2012

Bez davanja detalja, Sirijska državna televizija objavila je da su opozicijski borci ubili general-majora zračnih snaga Abdullaha al-Halidija. Avionski napadi već drugi dan zaredom ne jenjavaju širom zemlje. Opozicioni aktivisti javljaju da ih je bilo šezdeset, uz mnoge civilne žrtve. Nakon što je Moskva zatražila nastavak pregovora, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je […]

Published On 30 Oct 2012

Brojni civili smrtno su stradali u posljednja dva dana u 60 napada zračnih snaga vojske predsjednika Bashara al-Assada.

Published On 30 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO