Ubijen general sirijske vojske

Sirijska državna televizija objavila je da su pobunjenici izvršili atentat na general-majora zračnih snaga Abdulaha Al Halidija, dok avionski napadi već drugi dan zaredom ne jenjavaju širom zemlje. 

Opozicioni aktivisti javljaju da su brojni civili poginuli u 60 zračnih napada.

Strateški ciljevi su kako predgrađa glavnog grada, tako i druga mjesta širom zemlje u kojima je opozicija stekla prednost.

Jedno od takvih uporišta je Meaarrati Nu'aman , na autoputu Damask-Halep, iz kojeg su nedavno potisnute režimske snage.

U jeku ove zračne ofanzive dvije velike eksplozije potresle su Damask, a jedna od njih bila je u distriktu kontrolom Vladinih snaga.

Državni mediji optužili su teroriste za postavljanje autobombe. Opozicija tvrdi da su desetoro poginulih  žrtve avionskog bombardovanja.

Lokalno stanovništvo je užasnuto razvojem situacije.

“Eksplozija se nije desila u borbenoj zoni, ovo je 100 posto stambeno područje, gdje ljudi rade i žive. Napad je potpuno nerazumljiv”, kazao je jedan stanovnik, dok je drugi dodao: “Žrtve su žene i djeca. Šta su oni krivi?”

Turska: Bez pregovora s Assadom

Povodom zaoštravanja sukoba, sa oštrim kritikama Damasku oglasila se Turska, na čijoj granici sa Sirijom već danima plamte borbe.

Dan nakon što je Moskva tražila nastavak pregovora, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je da ne prihvata mogućnost dijaloga sa sirijskim režimom.

On je rekao da nema pregovora sa režimom koji je nastavio “ubijati svoj narod za vrijeme Kurban bajrama”.

Davutoglu je dodao da se njegova zemlja neće angažirati ni u kakvoj inicijativi koja bi mogla imati za posljedicu “legitimiranje postojećeg režima”.

Ranije u utorak, u Damasku su izbili sukobi  između pobunjenika i prorežimskih Palestinaca, koje je štitila redovna vojska u Yarmouku, izbjegličkom kampu na jugu glavnog grada, u kojem živi blizu 148.500 Palestinaca.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je da su se žestoki sukobi između vojnika i pobunjenika u pograničnoj četvrti Al-Hajar al-Aswad proširili u ponedjeljak navečer na Yarmouk.

Pobunjenici su se sve do jutra borili s palestinskim borcima iz Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, dugogodišnjeg saveznika sirijske Vlade.

Kako su izjavili borci Glavnog vijeća sirijske revolucije, redovna vojska je došla u pomoć Narodnom frontu za oslobođenje Palestine.

Od petka ubijeno 425 osoba

U višestrukom kršenju primirja u Siriji, koje je na inicijativu Arapske lige (AL) dogovoreno da bude na snazi za vrijeme trajanja Kurban-bajrama, smrtno je stradalo 425 ljudi.

Od 26. do 29. oktobra, u vrijeme kada je bio dogovoren privremeni prekid vatre u Siriji, u operacijama koje su provele snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu ubijeno je 425 osoba, među kojima se nalazi 40 djece i 30 žena, saopćio je SOHR.

Prema informacijama SOHR-a, u operacijama koje su Assadove snage u ponedjeljak provodile širom zemlje ubijene su 103 osobe, dok je za vrijeme muslimanskog blagdana Kurban-bajrama u Damasku i okolini stradalo 183, u Halepu 90, u Idlibu 68, u Homsu 25, u Deir ez-Zouru 25, u Der'i 21, u Hami deset, u Hasekiju dvije te u Raki jedna osoba, prenosi agencija Anadolija.

Od početka sukoba, iniciranih pobunom protiv režima Assada, u martu 2011. godine, diljem Sirije smrtno je stradalo skoro 30.000 ljudi.

Izvori : Al Jazeera i agencije