Superoluja donijela nove nedaće Haitiju

Uragan Sandy je prošle sedmice na Haitiju odnio 52 ljudska života i 'otpuhao i platno nad glavom' u šatorskim naseljima (AFP)

Moćna američka medijska mašina dovela je do toga da su sve svjetske agencije i kuće pažnju usmjerile na udar superoluje Sandy na istočnu obalu SAD-a, zbog čega se vrlo brzo zaborave muke manjih država, čije je stradanje slabije medijski propraćeno.

Skoro tri godine nakon zemljotresa koji je uništio Haiti, blizu 370.000 ljudi živi u šatorskim naseljima, ali neki više nemaju ni takvu zaštitu.

Zvaničnici Haitija navode da je blizu 18.000 porodica, koje su živjele u šatorskim naseljima, sada ostalo i bez toga, jer im je uragan Sandy, koji je prošle sedmice odnio 52 ljudska života, “otpuhao i platno nad glavom”.

Broj žrtava nije konačan, pošto su radnici humanitarnih organizacija otkrili novih 86 slučajeva kolere upravo u kampovima gdje su smješteni oni koji su preživjeli zemljotres u gradu Port-au-Princeu.

Epidemija kolere

Epidemija kolere izbila je nakon potresa koji je u oktobru 2010. godine odnio skoro 7.400 ljudskih života.

“Niko nam ništa ne donosi da bi nam pomogao. To je zato što niko i ne zna da mi postojimo. Gladni smo, situacija je veoma loša”, rekla je jedna od preživjelih zemljotresa i uragana Sandy na videosnimku objavljenom na internet stranici američkog dnevnika Washington Post.

U proteklih pet dana, kada su meteorolozi primijetili pravac kretanja superoluje, cijeli svijet se uz istočnu obalu SAD-a priprema za udar “Frankenstein oluje” – kako su je nazivali – jer se sastoji iz više izvora i očekivalo se da će biti praćena snijegom, kišom i udarima vjetra.

Uz sve najavljene očekivane patnje, u vijestima se spomene i da je oluja prošla Karibima, gdje je odnijela desetine ljudskih života.

Međutim, o starim i novonastalim nedaćama stanovnika šatorskih naselja na Haitiju nema ni u “pozadinskim prilozima” velikih američkih medijskih giganata poput CNN-a, za koji u proteklih nekoliko dana ne postoji nijedan svjetski događaj, kriza ili nesreća osim nadolazeće superoluje i upozorenja na posljedice.

Izvor: Agencije