SAD: Očekuje se visok odziv birača

Margina greške među vjerovatnim biračima je plus ili minus 2,9 posto (EPA)

Samo sedam dana prije američkih predsjedničkih izbora 6. novembra nova velika anketa Istraživačkog centra Pew objavljena u ponedjeljak predviđa relativno visok odziv birača i potvrđuje da predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney vode mrtvu utrku sa po 47 posto podrške vjerovatnih birača.

Kao ohrabrujući znak za republikanskog kandidata, anketa je pokazala veću vjerovatnost da će birači naklonjeni Romneyju izaći na izbore od onih naklonjenih Obami.

Rezultati, također, jasno pokazuju da koristi od sučeljavanja predsjedničkih kandidata nastavljaju povećavati Romneyjeve izglede za uspjeh sljedećeg utorka.

Anketa je pokazala da Obama tek treba vratiti većinu podrške koju je izgubio nakon uvodne debate u Denveru 3. oktobra.

Istovremeno, više od jedne trećine birača – 36 posto – reklo je da ima bolje mišljenje o Romneyju kao rezultat debata. Samo polovica od tog broja, 18 posto, rekla je isto za Obamu.

Među faktorima koji mogu pridonijeti historijski tijesnim izborima postoji mnogo manji rodni jaz u 2012. nego prije četiri godine.

Romney vodi među muškarcima sa sedam postotnih bodova, prema anketi Pewa, dok žene favoriziraju Obamu sa šest postotnih bodova.

Na izborima 2008. godine Obama je osvojio 13 posto ženskih glasova više od republikanca Johna McCaina, a pobijedio je i među muškim biračima s jednim postotkom prednosti, prema izlaznim anketama.

Puno razmišljanja

U najnovijoj anketi udio birača koji su rekli da su puno razmišljali o izborima bio je veći nego 2000. i 1996. godine i tek neznatno manji nego 2004. i 2008. godine, kada je na izborima zabilježen visoki odziv.

“Iako je vrlo teško prognozirati odziv, razina angažmana u ovom trenutku u kampanji sugerira da će relativno visok postotak birača ići na izbore”, zaključuje se u analizi Pewa.

Kao i na drugim nedavnim izborima, odziv ide u prilog republikanskom kandidatu s malom razlikom. Četiri posto više Romneyjevih birača nego Obaminih je reklo da su puno razmišljali o izborima, a pet posto više da definitivno planiraju glasati.

Za razliku od nacionalnih ispitivanja, većina anketa u saveznim državama pokazuje kako Obama zadržava malu prednost u dovoljno tzv. swing država da osigura 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na izborima.

No, Pew anketa naglašava ogroman potencijal kasne promjene mišljenja birača, koje može preusmjeriti utrku u korist jednog ili drugog kandidata u preostalim danima do izbora.

Utvrđeno je da je 13 posto vjerovatnih birača ili neodlučno ili je reklo da još može promijeniti mišljenje.

Među onima koji su u kategoriji neodlučnih, kada su upitani koji kandidat ima nove ideje i ko bi bio uspješniji u smanjenju saveznog budžetskog deficita i poboljšanju situacije na tržištu rada, Romney ima prednost.

Šira lepeza

No u daleko široj lepezi osobina i političkih poteza neodlučni birači daju prednost Obami. Kad su ih pitali koji se kandidat dobro povezuje s običnim Amerikancima, Obama je imao 46-postotnih bodova prednosti među biračima u toj kategoriji.

On je, također, jako favoriziran kada su te birače pitali ko će bolje upravljati porezima, zdravstvenom zaštitom za starije osobe i vanjskom politikom.

Predsjednika Obamu neodlučni birači, također, vide kao jačeg čelnika i kao nekoga ko ima umjerenije stavove i ko je spremniji sarađivati sa suprotnom stranom.

Istraživanje centra Pew, provedeno na više od 2.000 odraslih osoba, završeno je 28. oktobra, prije nego što je uragan Sandy izazvao znatne poremećaje na istočnoj obali SAD-a.

Margina greške među vjerovatnim biračima je plus ili minus 2,9 posto.

Izvor: Agencije