Različite energetske politike dva kandidata

Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski suparnik Mitt Romney koriste predizbornu kampanju da raspravljaju o cijenama goriva, proizvodnji energije i naftnim bušotinama i oba obećavaju energetsku nezavisnost.

Novinar Alan Fisher istražio je obje strane ove debate, sa čvorišta za skladištenje nafte u Oklahomi i sa vjetroelektrane u Coloradu.

Ispod raskrsnice u gradiću Cushing u Oklahomi nalazi se labirint cjevovoda koji dovodi i odvodi naftu širom Amerike.

Ovo mjesto je postalo i jasna linija razdvajanja kad je riječ o energetskoj politici dvaju predsjedničkih kandidata. Trebalo bi biti centar novog naftovoda koji bi kanadsku naftu dostavljao u rafinerije u Meksičkom zaljevu.

Obama je iskoristio savezne propise kako bi odgodio izgradnju njegovog sjevernog dijela zbog ekoloških razloga. Romney kaže da bi prvog dana svog mandata dozvolio nastavak izgradnje.

Ljudi u Cushingu vjeruju da će biti izgrađen.

„U široj perspektivi, ovo nudi priliku da se nafta iz prijateljskih država dostavi ovdje i pošalje u rafinerije u južnom Texasu kako bi se preradila, a nadamo se da bi to značilo manje oslanjanja na stranu naftu“, kazao je Brent Thompson iz Privredne komore ovog gradića u SAD-u.

Energetska nezavisnost

Fisher ističe kako se „energetska politika Mitta Romneyja može se svesti na ovo: on želi više bušotina, manje zakonskih ograničenja za proizvođače energije i malo pažnje za alternativne izvore energije, kao što su sunce i vjetar“.

„Barack Obama vjeruje da treba ulagati u energiju vjetra i sunca, ali istovremeno je odobrio i rekordan broj novih naftnih i plinskih bušotina, čak i na područjima gdje to ranije nije bilo dozvoljeno. Zbog toga neke pristalice propituju njegova ekološka uvjerenja“, ističe novinar Al Jazeere.

Obama bi htio više vjetroelektrana kao što je jedna u vlasništvu firme koja također isporučuje naftu i plin – primjer predsjednikove energetske politike koja uključuje sve izvore i načine proizvodnje energije.

Romneyjeva podrška tradicionalnim izvorima nafte, plina i uglja donijela mu je 13 miliona američkih dolara donacija od tih industrija, dok je aktuelni lider dobio manje od milion.

Svaki predsjednički kandidat od 1970. godine obećavao je energetsku nezavisnost SAD-a, uključujući Baracka Obamu i Mitta Romneyja. No, s obzirom da se naftom trguje na svjetskom tržištu, jedan energetski stručnjak kaže da se to nikada ne može dogoditi.

„Neuspjeh onoga o čemu se govori – o naftnoj nezavisnosti, umjesto o energetskoj nezavisnosti – jeste da je to globalno tržište, a kako je nafta roba kojom se trguje na svjetskom tržištu, činjenica je da više naše nafte koja se proizvodi na Aljaski ide u Japan i Aziju, nego što dolazi ovamo“, rekao je Scott Sklar sa Univerziteta George Washington.

Proizvodnja energije i cijene su pokretači ekonomije, a na izborima koji se uglavnom temelje na ekonomiji, to postaju ključna pitanja za idućeg predsjednika.

Izvor: Al Jazeera