Obespravljeni invalidi u Egiptu

U Egiptu živi 12 miliona osoba s invaliditetom. Mnogi od njih tvrde da su obespravljeni, te da ih diskriminiraju i Vlada i poslodavci. Kakoiz Kaira izvještava reporterka Al Jazeere Sherine Tadros, zakon koji ih štiti davno je usvojen, ali nikad proveden.

Najjednostavniji zadaci donose Domeilu Abdelu Fattahu najviše problema – poput uspona uz ulicu u kojoj živi i odlaska do obližnjeg supermarketa. Svakog dana vodi istu borbu.

“Prijevoz u prenaseljenom gradu kao što je Kairo veliki mi je problem. Ponekad mi treba više od sat i po za ulazak u autobus, a većina vozača me ne želi čekati i jednostavno ode”, kazuje on.

Visoki trotoari

Blizu 12 miliona Egipćana – čak 15 posto stanovništva – su invalidi. Međutim, loše ceste, visoki trotoari i neprilagođenost gradskih autobusa i metroa invalidskim kolicima otežavaju im kretanje po gradu.

Invalidi se žale i na diskriminaciju pri traženju posla.

“1975. godine usvojen je zakon prema kojem invalidi moraju činiti pet posto osoblja u svakoj kompaniji sa više od 50 zaposlenika. Zakon predviđa i besplatno školovanje za osobe sa posebnim potrebama. Problem je u tome što nikad nije proveden”, javlja Tadros.

Uskraćena prava

Hala Abdel Khaleq je nova direktorica Državnog vijeća za osobe s invaliditetom, koja priznaje da će trebati vremena da je ministri ozbiljno shvate.

“Vijeće nema sjedište, kao ni prostorije u kojima bi radilo. Nemamo budžet, a finansiranje nam je ograničeno. Trenutno su najveći izazov stalni štrajkovi. Ljudima su godinama uskraćivana prava, a sada misle da ih mogu dobiti preko noći”, navodi Abdel Khaleq.

Egipćani sa invaliditetom, poput Domeila, postaju nestrpljivi iz jednostavnog razloga – od ljudi zahtijevaju samo poštovanje, dostojanstvo i prava koja uživaju svi drugi građani.

Izvor: Al Jazeera