Novi Nexus 10 jeftiniji, s manje aplikacija

Nexus je hardverski najnapredniji tablet kompjuter (AP)

Zbog uragana Sandy Google je otkazao predstavljanje noviteta u New Yorku.

Podaci o novim Nexus modelima do javnosti su došli putem priopćenja kojim je Google ponovno uspio uznemiriti tržište. Najveća novost je Nexus 10, Googleov 10-inčni tablet s rezolucijom od 2560 x 1600.

Dosadašnji rekorder, Appleov iPad, posjeduje ekran rezolucije 2048 x 1536. Predstavljeni su i Nexus 4, novi Googleov pametni telefon, dok je tablet Nexus 7 ostao nepromijenjen.

Nexus 10 

Baš kao i u borbi između PC i Mac kompjutera, Android uređaji stavljaju fokus na hardver, gdje je Nexus 10 najprestižniji tablet na tržištu.

Osim ekrana visoke rezolucije, posjeduje 2 GB ugrađene RAM memorije, prednju kameru rezolucije 1,9 i pozadinsku od 5 megapiksela. Hardversku osnovu predstavlja dvojezgreni 1.7GHz Exynos 5 Dual 5250 procesor.

Korisnicima je za pohranu podataka ostavljen izbor između modela sa 16 i 32 GB, a Nexus 10 je težak 603 grama, širine 263,9 mm i visine 177,6 mm.

Nakon prošle godine, kada je Google, u odnosu na iPad, duplo manjim, ali i duplo jeftinijm tabletom konkurisao Kindleu i Nooku, ove jeseni su na tržište pustili tablet koji je dimenzijama direktni suparnik novom iPadu, na što ukazuje i početna cijena od 399 USD u Sjedinjenim Državama, 100 dolara jeftinije od najjeftinijeg iPada.

Nexus 10 je proizveden u saradnji sa Samsungom koji očito i dalje na području hardvera ostaje najveća Appleova prijetnja.

Smartphone

Nexus 4, novi Googleov pametni telefon proizveden je u saradnji s južnokorejskim proizvođačem LG. Riječ je o uređaju koji posjeduje dijagonalu ekrana od 4,7 inča rezolucije 1280×768. Dimenzije telefona su 133,9mm x  68,7mm x 9,1mm uz masu od 139 grama.

Nexus 4 posjeduje 8 megapikselnu pozadinsku i 1,2 MP prednju kameru. Ovo je prvi Nexus s 4-jezgrenim 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon procesorom. Nexus 4 donosi mogućnost bežičnog punjenja baterije, no kao i kod tableta najveću prednost nad konkurencijom predstavlja cijena.

Posljednji Googleov telefon sa 8 GB memorije na tržištu će se pojaviti 13 novembra po cijeni od 299 USD. U premium segmentu pametnih telefona ovo je dosad najagresivnija ponuda. Nexus 4 trenutno ne nudi podršku za LTE mreže 4. generacije. Za umrežavanje je zadužen HSPA+ bežični modul.

Nexus predstavlja svojevrsnu reprezentativnu seriju uređaja s kojima Google želi demonstrirati puni potencijal vlastitog operacijskog sistema, Androida. Najveća internetska kompanija svojim Nexus modelima nema namjeru konkurisati proizvođačima hardvera. LG je od predstavljanja prvog Nexusa već četvrti proizvođač s kojim je Google odlučio sarađivati.

Prošle godine Google je zaključio preuzimanje Motorole za što je izdvojio 12,5 milijarda dolara. Iako proizvodi hardver, pametne telefone i tablete, Motorola nema povlašteni položaj kad je u pitanju Android platforma.

Android na novim Nexus uređajima dolazi u verziji 4.2 koji i dalje nosi oznaku Jelly Bean, no donosi novosti vezane uz pretraživanje i optimizaciju sistema.

Tamo gdje je Apple i dalje mnogo bolji od Androida, jesu aplikacije. Široka lepeza aplikacija koje se mogu preuzeti putem Google Play servisa ipak ne konkuriše najbolje u odnosu na one dizajnirane isključivo za tablet računare, što je slučaj sa Appleom.

Pored toga, Amazon i Flickr aplikacije još ne rade na Jelly Bean verziji Androida.

Izvor: Al Jazeera