Libija: Zeidan predstavio sastav nove vlade

Vladu će činiti 27 ministara, koji će biti smijenjeni ukoliko ne budu radili efikasno, izjavio je Zeidan (Al Jazeera)

Libijski premijer Ali Zeidan predstavio je sastav nove vladeNnacionalnom kongresu, koji ga treba odobriti, rekavši da je formirao “koalicionu vladu” u koju su ušli predstavnici dvije najveće libijske političke partije.

U vladu su ušli, kako je kazao premijer, predstavnici liberalne Alijanse nacionalnih snaga i Partije pravde i izgradnje (političkog krila Muslimanske braće).

U televizijskom prenosu sjednice Kongresa, Zeidan je u utorak izjavio da je imenovao Ali Aujali, libijskog ambasadora u SAD-u, za ministra vanjskih poslova, a Abdelbarija al-Arusija za ministra nafte.

Vladu će činiti 27 ministara, koji će biti smijenjeni ukoliko ne budu radili efikasno, izjavio je Zeidan.

Na funkciju ministra odbrane imenovan je Mohammed al-Barghathi, Ashur Shuwail na mjesto ministra unutrašnjih poslova i Ali al-Fazi na funkciju ministra finansija, prenosi Reuters.

Njih trojica, kao i ministar vanjskih poslova, nezavisni su i ne pripadaju nijednoj partiji, naglasio je libijski premijer.

Zeidan je izabran na mjesto premijera ranije ovog mjeseca, nakon što je njegov prethodnik Mustafa Abushagur otišao sa te funkcije poslije glasanja o nepovjerenju.

Izvor: Agencije