Kriza u eurozoni još tri godine

Glavni ekonomista agencije Moody's tvrdi da ne vidi mogućnost izlaska iz krize u kratkoročnoj perspektivi (AP)

Eurozona neće izaći iz krize još najmanje tri godine, smatraju u bonitetnoj agenciji Moody's, jednoj od tri najvažnije svjetske kuće za procjenjivanje kreditnog rejtinga.

Luvio Vinas de Sousa, glavni ekonomista ove kuće za suverene rejtinge, tvrdi da ne vidi mogućnost izlaska iz krize u kratkoročnoj perspektivi.

“Eurozona je ostvarila uspjeh što se tiče provođenja institucionalnih reformi. Mi smo u više navrata naglašavali neophodnost korekcija koje će se morati provoditi nekoliko godina. Te godine će za eurozonu biti vrlo bolne”, tvrdi on.

Iako smatra da su osnivanje Fonda za pomoć ugroženijim članicama i inicijativa Evropske centralne banke (ECB) koja će kupovati njihove obveznice korak u pravom smjeru, De Sousa ne vjeruje da je to dovoljno.

Istovremeno, recesija drži špansku ekonomiju u “čeličnom zagrljaju”, upozorava centralna banka, koja procjenjuje da su aktivnosti u trećem tromjesečju smanjene 0,4 posto.

‘Zaglavljena’ Španija

Istim su tempom Španci ostajali bez posla. Španija – četvrta najveća ekonomija eurozone, “zaglavila” je u drugoj recesiji u posljednje tri godine, a izlaza nema na vidiku.

Broj nezaposlenih dostigao je više od 25 posto, pa Španija drži neslavan rekord po stopi nezaposlenosti u eurozoni, odmah uz bok Grčkoj.

U Parlamentu je predstavljen prijedlog budžeta za 2013. godinu, koji uključuje dalje mjere štednje kojima bi bio smanjen deficit.

U situaciji u kojoj su građani više ne mogu priuštiti “stezanje kaiša”, može se očekivati da će i ova jesen na španskim ulicama biti burna.

Opozicija je već najavila nove proteste, koji su posljednjih godina u zemlji teško pogođenoj krizom postali gotovo svakodnevica.

Izvor: Agencije