Kineski brodovi u zoni spornih otoka

Najnoviji susret brodova dviju zemalja uslijedio je nakon izjave japanskog premijera da će Tokio 'pojačati sigurnost' oko svojih obala (AP)

Kina je u utorak saopćila da su se njeni patrolni brodovi sučelili s japanskim brodovima u blizini spornih otoka u Istočnom kineskom moru, u posljednjoj u seriji konfrontacija plovila dviju zemalja.

Državna uprava za okeane saopćila je da su četiri broda Kineskog pomorskog nadgledanja ušla u vode u blizini otoka u 10 sati po lokalnom vremenu i “poduzela mjere protjerivanja” brodova japanske obalske straže.

Predstavnik japanske obalske straže Yuji Kito rekao je da su kineski brodovi ušli u japanske teritorijalne vode od 12 nautičkih milja i da su ih presreli njihovi brodovi.

On je kazao da su brodovi obiju zemalja signalizirali jedni drugima da su u njihovim teritorijalnim vodama i tražili od druge strane da napuste te vode, prenose agencije, navodi Tanjug.

Kineski brodovi učestalo patroliraju spornim vodama oko otoka nakon žestokih protesta u Kini i poziva na bojkot japanske robe, pošto je Vlada u Tokiju prošlog mjeseca kupila tri sporna otoka od privatnog japanskog vlasnika.

Nenaseljeni otoci, oko kojih se cijeni da ima nalazišta nafte i gasa, u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Diaoyu.

Najnoviji susret brodova dviju zemalja uslijedio je nakon izjave japanskog premijera Yoshihiko Noda da će Tokio “pojačati sigurnost” oko svojih obala.

Zahlađenje odnosa

Posljednjih nekoliko dana grupa kineskih brodova konstantno patrolira u toj oblasti, a Japan je diplomatskim kanalima poslije jedne od takvih patrola, 25. oktobra, kineskoj strani uputio “oštar protest”.

Japan je otoke uključio u sastav svoje teritorije 1895. godine, tvrdeći da su bili nenaseljeni i da nikome nisu pripadali, dok Kina tvrdi da su Diaoyu otoci od davnina kineska “sveta zemlja” koju je Japan okupirao poslije rata s Kinom, kada je 1885. godine napravio kolonijom susjedni Tajvan.

Pomorske aktivnosti u blizini nenaseljenih otoka uslijedile su nakon što su zvaničnici Japana i Kine prošle sedmice razgovarali o načinima rješavanja spora koji je doveo do zahlađenja odnosa između dva susjeda.

Obje strane su rekle da će nastaviti s diplomatskim susretima radi rješavanja spornog pitanja, koje je dovelo do velikog zahlađenja odnosa i štete po trgovinu i privrednu saradnju dviju najvećih ekonomije Azije.

Međunarodni predstavnici i SAD su zatražili od obiju zemalja suzdržavanje u sporu i njegovo mirno rješavanje, jer odnosi između Japana i Kine imaju veliki utjecaj ne samo na mir i stabilnost u Istočnoj Aziji nego i na cjelokupnu svjetsku privredu.

Izvor: Agencije