Italija: Usvojen novi zakon protiv korupcije

Montijeva tehnokratska Vlada zalagala se za usvajanje ovog zakona prije parlamentarnih izbora u aprilu sljedeće godine (EPA)

Italijanski Parlament usvojio je u utorak navečer novi zakon protiv korupcije, što je novi pokušaj vlasti da popravi ugled države poslije serije skandala koje je priredio bivši premijer Silvio Berlusconi.

Aktuelni šef Vlade Mario Monti zatražio je da glasanje o ovom zakonu bude ujedno i izjašnjavanje Parlamenta o povjerenju njegovoj Vladi, kako bi se ubrzalo usvajanje ovog akta u oba skupštinska doma.

Novim zakonom povećane su zatvorske kazne za lica na javnim funkcijama koja su osuđena zbog traženja mita i zloupotrebe položaja.

Također, pooštrene su kazne za korupciju u privatnom sektoru.

Zakon zabranjuje osobama osuđenim za korupciju da se kandidiraju za javnu funkciju i obavezuje lokalne i regionalne uprave da sastave plan za suzbijanje korupcije i da ga osvježavaju svake godine, prenosi Reuters.

Duga procedura

Novim zakonom garantirana je anonimnost osobama koja prijave korupciju, a lokalne administracije su obavezane da na svojim internetskim stranicama javno objave svoje budžete i troškove javnih radova.

Zakon je prolazio parlamentarnu proceduru više od godinu dana, a potvrđen je kada ga je Donji dom Parlamenta usvojio sa 460 glasova za i 76 protiv.

Montijeva tehnokratska Vlada zalagala se za usvajanje ovog zakona prije parlamentarnih izbora u aprilu sljedeće godine.

Korupcijskim skandalima najteže je pogođena stranka Narod slobode, koju predvodi bivši premijer Berlusconi.

Izvor: Agencije