Francuzi će ekshumirati Yassera Arafata

Zahtjev o ekshumaciji Arafata uslijedio nakon što je otkriven veoma radioaktivni polonijum u stvarima koje je posjedovao (EPA)

Kriminalni istražitelji iz Francuske ekshumirati će zemne ostatke Yassera Arafata narednog mjeseca kako bi pokušali ustanoviti kako je nekadašnji palestinski lider preminuo, saopćio je jedan zvaničnik ove europske države u utorak.

On je kazao kako će francuski tim, između 24. i 26. novembra otputovati u grad Ramalu na Zapadnoj Obali.

Francuski sud je u augustu otvorio istagu o mogućem ubistvu Arafata nakon što je njegova supruga Suha Arafat zatražila od suda u predgrađu Pariza Nanterreu, da pokrene istragu o mogućoj nasilnoj smrti njenog muža.

Zahtjev Suhe Arafat uslijedio je nakon devetomjesečne istrage Al Jazeere koja je ustanovila kako su stvari, koje su posljednje bile u posjedu palestinskog lidera, sadržavale visoke procente polonijuma, rijetkog i veoma radioaktivnog elementa.

Palestinske vlasti su potvrdile raspored ekshumacije Arafata i navele kako će posebni švicarski istraživački tim također stići u Ramallah u isto vrijeme.

Svi zvaničnici su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog toga što su istrage u toku.

Darcy Christen, glasnogovornica švicarskog Instituta za radijacijsku fiziku koji bi trebao izvršiti autopsiju za tim iz Švicarske, izjavila je kako datumi još nisu potvrđeni.

Paralelne istrage

Uzrok smrti, objavljen odmah nakon što je Arafat preminuo novembra 2004. godine, bio je moždani udar, no uzrok bolesti od koje je bolovao posljednjih sedmica života nikada nije bio razjašnjen. Otkriće polonijuma oživio je sumnje na trovanje.

Istražitelji iz Francuske i Švicarske trebaju provesti paralelne istrage Arafatove smrti, djelujući odvojeno u ime Suhe Arafat i palestinskih vlasti jer obje strane imaju sumnje oko suprotnih istraga.

Iako su ove istrage odvojene, Francuzi i Švicarci će skupa posjetiti grob i dobit će samo jednu šansu da uzmu uzorke, navode palestinski zvaničnici.

Tokom ovog mjeseca, Palestinci su objavili kako će proces ekshumacije ostataka Arafata biti izvršen u tajnosti.

No, držanje ovog događaja u tajnosti će biti veliki izazov pošto je Arafat ukopan u ogromnom mauzoleju ispred sjedišta vlade, u centralnom dijelu Ramallaha.

Izvor: Agencije