Ekskluzivno: Strani borci u Siriji

Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog stranih boraca u Siriji. Opozicione skupine ne poriču njihovu prisutnost, ali smatraju da ih je manje od onoga što se tvrdi.

Reporterka Al Jazeere Zeina Kodr posjetila je Antakiju, gdje se susrela s libijskom brigadom nazvanom Liwa al-Ummom.

Osnovao ju je Mahdi Harati, koji je došao u Siriju da se bori nakon pada Muammara Gaddafija.

Pripadnici brigade rekli su za Al Jazeeru da je članstvo u njoj otvoreno za sve muslimane koji su spremni intervenirati, kada je svijet propustio to učiniti.

Kako je kazala Khodr, prisutnost stranih boraca koji se bore protiv sirijske Vlade naročito izaziva zabrinutost na Zapadu, ali strani borci ne osjećaju potrebu da se pravdaju niti da brinu o tome kako ih na Zapadu etiketiraju.

‘Lažna obećanja’

“Želio bih naglasiti ovu važnu tačku. Sada Zapad gleda kakve se grupe bore u Siriji. Žele znati jesu li oni muslimani, selefije, teroristi, mudžahidi, Al-Kaida… ostavimo sve to po strani… Zar u Siriji ne ginu ljudi, djeca? Zar nije normalno da ljudi saosjećaju s drugim ljudima i da im pomažu?”, pita pripadnik brigade Abu Leith al-Homsi.

Abu Leith, Sirijac iz centralnog grada Homsa, jedan je od emira brigade – nosi titulu koju su nosili zapovjednici u ranim danima islama.

Vjeruje se da brigada ima hiljade članova, pa iako imaju stranaca u svojim redovima Sirijci čine glavninu snaga.

Liwa al-Umma je pronašla podršku među Sirijcima koji se osjećaju napušteno, ali istovremeno postoji duboko ukorijenjena sumnja.

“Zapad traži izgovor da ne bi naoružao pobunjenike. To im nije u interesu. Žele da svi budu slabi i da ova nacija propadne. Očito je da igraju neke igre”, kaže Abu Leith.

Kako izvještava Khodr, “ako razgovarate s ovim borcima reći će vam da međunarodna zajednica i dalje daje lažna obećanja. Ustvari, reći će vam da ne vjeruju kako je Zapad ikad bio istinski zainteresiran da podrži njihovu borbu”.

Takvo mišljenje dijele i druge pobunjeničke snage.

Interesi Zapada

Suqqur al-Sham sebe opisuje kao umjerenu islamističku grupu.

Abu Mohammed Mohandis kaže da Zapad koristi prisustvo tvrdolinijaša u Siriji kao izgovor, kako bi mogli uslovljavati svaku pomoć.

“Zemlja koja nas želi podržati ima vlastitu političku agendu. Francuska ima interese, kao i SAD. Mi smo nacionalistička i islamska opozicija i odbacujemo bilo kakvu stranu agendu”, tvrdi on.

Opozicione grupe ne poriču prisustvo stranih boraca, ali kažu da je njihov broj mali. No, strahuju da bi snaga stranih boraca mogla narasti ako se sukob otme kontroli.

“Čak i ako bi pomoć sada došla, moglo bi biti teško uvjeriti mnoge – tvrdolinijaše ili umjerene – u namjere svijeta”, rekla je Khodr.

“Mnogi kažu da se ne žele osloboditi Bashara al-Assada samo da ne bi potpali pod kontrolu nekog drugog.”

Izvor: Al Jazeera