EK odbacila zahtjev za smanjenje budžeta

Evropska komisija će nastaviti s naporima da se sporazum o budžetu postigne na specijalnom samitu EU-a 22. i 23. novembra (Reuters)

Evropska komisija (EK), izvršno tijelo Evropske unije (EU), odbacila je u utorak poziv za smanjene budžeta za period 2014-20. godina za 50 milijardi eura.

Kipar, koji u drugoj polovini ove godine predsjedava EU-om, predložio je revidiranu verziju tog budžeta, oko kojeg se vodi žestoka rasprava, koja uključuje uštedu od “najmanje 50 milijardi eura”, nazvavši tu verziju “polaznom tačkom” za članice EU-a.

“Neophodne su znatne redukcije kako bi se postigao kompromis”, ukazao je Kipar tokom diskusija o budžetu.

Smanjenje izdataka

Komisija je predložila budžet za 2014-20. od 1.030 milijardi eura, što je pet posto više od budžeta za 2007-13, ali je sedam članica koje daju veliki finansijski doprinos budžetu protiv njegovog povećanja u vrijeme kada su same prinuđene da smanjuju izdatke.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su naročito protiv povećanja, zahtijevajući smanjenje budžeta za 2014-20. za najmanje 100 milijardi eura, prenosi AFP.

“Komisija ostaje pri svom prijedlogu. Budžet treba biti instrument za investiranje u rast i radna mjesta”, ukazala je EK i dodala da će nastaviti s naporima da se sporazum o budžetu postigne na specijalnom samitu EU-a 22. i 23. novembra.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy je upozorio da će pregovori o budžetu biti teški i pozvao na postizanje kompromisa.

Izvor: Agencije