Dagestan: Ubijeni imam i dva člana porodice

U napadu u augustu žena samoubica ativirala je bombu kojom je ubila šeiha Atsayeva i još šestoricu vjernika (Reuters)

Imam i dva člana njegove porodice ubijeni su u utorak mecima na jugu Dagestana, objavilo je lokalno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Naoružane nepoznate osobe otvorile su vatru na automobil imama Kalimule Ibragimova u trenutku kad je išao sa dva člana porodice na jutarnju molitvu” u džamiji u Derbentu, izjavila je glasnogovornica Ministarstva Fatina Ubajdatova, ne navodeći druge detalje.

Ibragimov (49) je propovijedao selefizam, pokret koji zastupa ultrakonzervativno tumačenje islama, kazao je glasnogovornik lokalne policije Vjaćeslav Gasanov.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost, ali se smatra da bi napad mogao biti povezan s napetostima između selefijskih i sufijskih muslimanskih bratstava, koja već stoljećima vrše nadzor nad vjerskim životom u Dagestanu i cijeloj regiji Kavkaza, ocjenjuje AP.

Ibragimov je peti muslimanski poglavar ubijen ove godine u Dagestanu, etnički raznolikoj ruskoj republici koja se nalazi između Čečenije i naftom bogatog Kaspijskog mora.

U augustu je žena bombaš ubila Saida Afandija, utjecajnog sufijskog vođu, zajedno s još šest drugih ljudi.

Svakodnevni sukobi

Afandi je imao više desetina hiljada sljedbenika, među kojima su utjecajni dužnosnici, službenici i biznismeni.

Jedan umjereni imam, poznat po beskompromisnom stavu spram ustanka, ubijen je u junu u džamiji u Dagestanu, koju su napadači potom zapalili.

Sukobi s naoružanim grupama i napadi na policiju gotovo su svakodnevna pojava u Dagestanu.

Nakon prvog rata u Čečeniji (1994-1996) između ruskih saveznih snaga i pristalica nezavisnosti, ustanak se postepeno islamizirao i sve više se širio preko granica male republike da bi se sredinom 2000-ih pretvorio u aktivni oružani islamistički pokret u čitavom Sjevernom Kavkazu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO