Barak: Iran odustao od nuklearnog oružja

Ehud Barak: Izrael zadržava pravo da djeluje samostalno (AFP)

Iran je odustao od ambicija da napravi nuklearno oružje, izjavio je izraelski ministar odbrane Ehud Barak, istovremeno upozoravajući da njegova zemlja tek treba odlučiti u idućoj godini da li da pokrene vojni napad na Islamsku Republiku.

Teheran negira da njegove nuklearne aktivnosti imaju bilo kakvu vojnu dimenziju, ali vlade u Evropi i Sjedinjenim Državama izražavaju sve veću zabrinutost iranskim nuklearnim programom.

Diplomatija i pojačane ekonomske sankcije do sada nisu uspjeli okončati decenijama stari spor, pojačavajući strahovanja od izraelske vojne akcije protiv Irana.

Barak je izjavio britanskim novinama Daily Telegraph da je kriza izbjegnuta kada je Iran odlučio koristiti više od trećine svog umjereno obogaćenog urana u ovoj godini, prenosi Reuters.

Uoči izbora u SAD-u

On je izjavio novinama da ta iranska odluka “omogućava da se razmisli o odgađanju momenta istine za osam do deset mjeseci”.

“Postoje najmanje tri objašnjenja. Jedno je strah javnosti od moguće izraelske ili američke operacije koja bi ih pokušala odvratiti od nuklearog oružja”, kazao je on. 

“To bi mogao biti diplomatski gambit, koji su oni pokrenuli u cilju izbjegavanja kulminacije krize uoči američkih izbora da dobiju na vremenu. To bi mogao biti način da kažu Međunarodnoj agenciji za atomsku eneriju (IAEA): ‘Mi poštujemo svoje obaveze'”, kazao je Barak.

On je, međutim, izjavio kako Izrael zadržava pravo da djeluje samostalno ako osjeti da su ugroženi temelji njegove sigurnosti.

Izvor: Agencije