Afganistan: Predsjednički izbori 2014.

Karzaijev reizbor 2009. godine bio je praćen brojnim optužbama za izbornu krađu (EPA)

Predsjednički izbori u Afganistanu bit će održani 5. aprila 2014. godine, nekoliko mjeseci prije konačnog povlačenja borbenih trupa NATO-a iz te zemlje, izjavio je u utorak neimenovani zvaničnik Nezavisne izborne komisije.

Afganistanski Ustav zabranjuje predsjedniku Hamidu Karzaiju, čiji je drugi mandat u toku, kandidiranje na predstojećim izborima i opozicione grupe su na njega vršile veliki pritisak da objavi datum glasanja za novog predsjednika, prenosi AFP.

Kako je saopćila Nezavisna izborna komisija, datum glasanja je određen i bit će zvanično saopćen na konferenciji za novinare, koja će biti održana u srijedu, a neimenovani visoki zvaničnik Komisije rekao je francuskoj agenciji da će izbori biti održani 5. aprila 2014. godine.

Karzaijev reizbor 2009. godine bio je praćen brojnim optužbama za izbornu krađu, pa se vjerodostojnost narednog glasanja smatra ključnim za stabilnost Afganistana poslije povlačenja NATO-a.

“Transparentnost i vjerodostojnost izbora je od prevashodnog značaja na NATO”, poručio je prošle sedmice glasnogovornik Sjevernoatlantske alijanse u Afganistanu, prenosi Tanjug.

Protiv stranaca

Međunarodna krizna grupa (MKG) upozorila je ovog mjeseca da bi Vlada u Kabulu mogla pasti pošto se trupe NATO-a povuku, a pogotovo ako i ovi predsjednički izbori budu praćeni krađom glasova.

Afganistanska Vlada je prošle sedmice saopćila da neće prihvatiti prisustvo stranaca u izbornoj komisiji prilikom predsjedničkih izbora, a takav stav bi mogao potkopati vjerodostojnost izbora.

Karzai smatra da bi prisustvo stranaca u izbornoj komisiji povrijedilo “suverenitet Afganistana”, dok je njegov glasnogovornik napomenuo da bi stranci bili dobrodošli kao izborni posmatrači, ali da je Vlada u stanju osigurati poštene izbore.

Karzai je jedini izabrani šef Afganistanske države od kako je invazijom na čelu sa SAD-om 2001. godine oborena Vlada talibana, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije