SAD: Saradnja uvjet blažih sankcija Iranu

Iranska Vlada donijela je niz odluka koje su doprinijele slomu rijala, kazala Clinton (AFP)
Iranska Vlada donijela je niz odluka koje su doprinijele slomu rijala, kazala Clinton (AFP)

Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton izjavila je da se sankcije Iranu mogu brzo ublažiti ako Teheran bude spreman za saradnju s velikim silama u konfliktu u vezi s njegovim nuklearnim programom.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Međutim, Zapadne zemlje uvele su niz sankcija Teheranu zbog navoda da Iran razvija nuklearno oružje.

Slom valute

“Oni su donijeli svoje odluke Vlade, nepovezane sa sankcijama, koje su utjecale na privredno stanje u državi”, rekla je Clinton na konferenciji za novinare u Washingtonu odgovarajući na pitanje o demonstracijama koje je izazvao slom iranske valute, prenosi Hina.

“Naravno da su utjecale i sankcije, no one se mogu po kratkom postupku riješiti ako iranska Vlada bude spremna iskreno sarađivati sa grupom P5+1 i ostatkom međunarodne zajednice”, dodala je ona, referirajući na grupu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiji i SAD i Njemačku.

U srijedu je interventna policija u Iranu ugušila nekoliko protesta u prijestolnici zbog naglog pada vrijednosti iranske valute, rijala.

Iranski zvaničnici suočeni su sa porastom nezadovoljstva javnosti zbog pada rijala i skoka cijena, za šta se djelimično krive sankcije.

Inflacija je, prije posljednjeg pada rijala, zvanično iznosila 23 posto.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na press konferenciji nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država, iranski predsjednik kazao je da je na nagli pad iranske valute utjecao ”psihološki pritisak” zapadnih sankcija, zbog iranskog nuklearnog programa. Pohvalio je i napredak svoje države proteklih godina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO