Mobiteli sadrže manje otrovnih hemikalija

Proizvođači su smanjili količinu otrovnih hemikalija u mobitelima zbog zahtjeva kupaca (AFP)

Proizvođači mobilnih telefona koriste manje štetnih tvari u svojim proizvodima nakon pritiska potrošača i regulatornih agencija, zaključili su američki istraživači.

Studija 36 različitih modela mobilnih telefona koji su plasirani na tržište u posljednjih pet godina zaključila je da su Motorola Citrus, Apple iPhone 4S i LE Remarq aparati sa najmanje otrovnih tvari, saopćio je Centar za ekologiju iz američke savezne države Michigan.

iPhone 5 je na petom mjestu, njegov rival Samsung Galaxy S III na devetom, dok je iPhone 2G –prvi u seriji najprodavanijih pametnih telefona, pušten u prodaju 2007. godine, sadržavao najviše otrovnih tvari.

Zahtjevi potrošača

“Mobilni telefoni sadrže mnogo hemikalija, ali su se prilično popravili”, kazao je za AFP direktor istraživanja Centra za ekologiju Jeff Gearhart.

Centar navodi da je “svaki telefon ispitan u ovoj studiji sadržavao barem jednu od otrovnih hemikalija – olovo, brom, hlor, živu ili kadmij.

“Interes potrošača za ‘zdravijim’ proizvodima navodi kompanije da dizajniraju i proizvode takve telefone”, kazao je Gearhart.

U Evropi i Aziji ranije su uvedene oštrije kontrole zbog opasnih tvari korištenih u proizvodnji različitih elektronskih uređaja.

Centar za ekologiju ranije je ispitivao količinu otrovnih tvari u automobilima, nakitu i drugim proizvodima

Izvor: Agencije