Poraz Berlusconijeve stranke na Siciliji

Rekordna apstinencija od izbora je, također, pokazala manjak povjerenja u kandidate na Siciliji (Reuters)

Podijeljena stranka bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija pretrpjela je novi udarac u ponedjeljak, jer su se glasači okrenuli protiv nje u nekadašnjoj tvrđavi Naroda slobode na Siciliji, svega pet mjeseci prije parlamentarnih izbora.

S pola prebrojanih glasova nakon nedjeljnih regionalnih izbora, kandidat Demokratske stranke Renato Crocetta na dobrom je putu da postane naredni guverner ovog italijanskog otoka, a dobre rezultate je upisao i pokret komičara Beppea Grilla.

Rekordna apstinencija od izbora je, također, pokazala manjak povjerenja u kandidate na Siciliji, regiji koja je postala sinonim za neuspješnu i korumpiranu administraciju i koja je bila na ivici bankrota početkom godine.

Izbori regionalne uprave na ovom otoku vide se kao veliki test uoči parlamentarnih izbora na državnom nivou u aprilu naredne godine.

Ranije je stanje uzburkala Berlusconijeva prijetnja, izdata tokom vikenda, da će povući podršku premijeru Mariju Montiju i oboriti njegovu Vladu prije izbora.

Skoro 53 posto glasača sa Sicilije nije došlo na birališta, dok je Grillov Pokret od pet zvijezdica nastavio s rastom nakon majskih lokalnih izbora, te tako učvrstio svoju poziciju kao prvi glas ljutnje glasača zbog bolne recesije.

Crocetta je dobio blizu 30 posto glasova za regionalnog guvernera, ispred kandidata Berlusconijeve stranke Nella Musumecija (25 posto), Giancarla Cancellerija iz Pokreta od pet zvijezdica (19), te Gianfranca Miccichea (15), konzervativca koji je istupio iz Naroda slobode.

Jaka recesija, česta povećanja poreza i smanjenje potrošnje, kao i veliki broj političkih skandala, naljutili su glasače koji su se okrenuli od poznatih stranaka i povjerenje dali Grillu.

Politička konfuzija

Ljutiti napad Berlusconija na tehnokratsku Vladu Montija, koju njegova stranka Narod slobode podržava u Parlamentu Italije skoro godinu dana, ostakla je političku konfuziju uoči parlamentarnih izbora naredne godine.

Milijarder, bivši premijer, koji je prošle sedmice osuđen za poresku prevaru, kritizirao je Montijeve mjere štednje u subotu, kazavši kako postoji mogućnost da njegova stranka povuče podršku Vladi i obori je.

Takva prijetnja, samo nekoliko dana nakon što je objavio da neće predvoditi stranku na izborima, produbila je jaz između između onih koji su lojalni Berlusconiju i nešto umjerenijih koji su uz Montea i žele obnoviti partiju.

“Vlada Montija garantira kredibilnost Italije”, izjavio je bivši ministar vanjskih poslova ove evropske države Franco Frattini u ponedjeljak.

Sam premijer, koji se neće kandidirati na izborima naredne godine, odbacio je strahovanja o padu Vlade i kazao kako planira raditi sve do kraja mandata.

“Mislim da nam je najbolje da nastavimo s radom s ciljanim krajem u proljeće 2013. godine, kao što nam je uvijek bila namjera”, kazao je on na konferenciji za novinare u Madridu.

Berlusconi je bio prinuđen odstupiti i napraviti mjesto za Montija prije skoro godinu dana na vrhuncu finansijske krize, tokom koje je Italija napravila ogromna dugovanja.

Izvor: Agencije