Likud se udružuje s ultranacionalistima

Istraživanja javnog mijenja pokazuju da će udruživanje pomoći premijeru da pobijedi na prijevremenim izborima zakazanim za 22. januar (Reuters)

Vladajuća stranka Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučila se na predstojećim izborima udružiti s ultranacionalističkom strankom Izrael naš dom (Yisrael Beitenu).

Istraživanja javnog mijenja pokazuju da će ovakav potez pomoći premijeru da pobijedi na prijevremenim izborima zakazanim za 22. januar.

Međutim, Netanyahu je razljutio mnoge umjerene članove Likuda kada je prošle sedmice objavio da će se glasati o udruživanju sa strankom ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana.

Povratak Olmerta

Blizu 3.700 članova Likuda pokušalo je odugovlačiti cijeli proces organiziranjem peticije za tajno glasanje, ali je prijedlog o savezu dobio dovoljno glasova nakon što je izraelski premijer u svom govoru obećao da taj potez “neće promijeniti Likud” ili zamijeniti njegove čelnike.

“Imam vijesti za vas, namjeravam voditi Izrael još mnogo godina”, rekao je Netanyahu u Tel Avivu u ponedjeljak navečer, izazvavši gromoglasni aplauz prisutnih.

Objašnjavajući zašto je podržao ovo udruživanje, zamjenik premijera Silvan Shalom je kazao: “Istina je da se niko nije konsultirao s nama kako je trebalo, ali sada, kada je voz napustio stanicu, rizik otkazivanja dogovora je veći. Premijer je donio odluku i ona bi trebala biti prihvaćena.”

Tri istraživanja objavljena u nedjelju i ponedjeljak pokazala su da će novi blok Netanyahua dobiti 35 do 43 mjesta u 120-članom Parlamentu, dok će Laburisti zauzeti 20 do 23 mjesta, a do 15 mjesta partije centra.

Kako navode agencije, jedini rival koji se čini kao potencijalna prijetnja vodstvu Natanyahua je bivši premijer i nekadašnji lider stranke Kadima Ehud Olmert, koji se još nije izjasnio da li će se kandidirati nakon što je dao ostavku 2008. godine zbog optužbi za korupciju.

Stranke centra

Međutim, istraživanje objavljeno u ponedjeljak u novinama Maariv pokazuju da bi Olmert dobio samo 10 mjesta u Parlamentu.

Neki analitičari smatraju da je moguć povratak bivše ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni na političku scenu.

Ona je napustila Parlament u martu, nakon što je izgubila vodstvo u stranci Kadima.

Livni i drugi lideri stranaka centra razgovarali su s čelnicom Laburističke stranke Shelly Yachimovich o mogućnosti udruživanja protiv Netanyahua.

Ipak, većina istraživanja javnog mijenja predviđa da će stranke desnog centra i vjerske partije koje su bliske premijeru osvojiti solidnu većinu na izborima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO