Čile: Izborna pobjeda Allendeove unuke

Prema rezultatima nakon 90 posto prebrojanih glasova, partije podijeljene ljevice osvojile 43 procenata (EPA)

Maya Fenrandez Allende, unuka svrgnutog socijalističkog predsjednika Čilea Salvadora Allendea, pobijedila je u svojoj prvoj većoj političkoj utrci, pošto je njena ljevičarska stranka povratila izgubljeni teren na lokalnim izborima širom zemlje.

Ona je, kako prenosi AP, porazila gradonačelnika Pedra Sabata iz Nacionalne stranke obnove u Nunoau, dijelu glavnog grada.

Fernandez, koja je studirala veterinu, bila je član lokalnog vijeća u ovoj općini poslije odrastanja na Kubi, gdje joj je živjela majka Beatriz u egzilu, nakon što je umro predsjednik Allende usljed puča generala Augusta Pinocheta 1973. godine.

Najveća pobjeda ljevičara bila je u centru Santijaga, gdje je Carolina Toha porazila Pabla Zalaquetta, ultrakonzervativnog političara iz Nezavisne demokratske unije.

Toha je ranije protestirala sa studentima, tražeći besplatne kvalitetne studije u Čileu, kada je Zalaquett naredio policiji da silom suzbije demonstracije.

“Bit ću gradonačelnik za sve”, kazala je Toha poslije pobjede, ističući da će saslušati svakog.

Ljevičari su ostvarili pobjedu i u općini Providencija, u kojoj živi viša klasa Čileanaca, gdje je Josefina Errazuriz okončala 16-godišnju vladavinu pukovnika Cristian Labbea.

Labe je nekada bio šef obavještajne službe za vrijeme Pinocheta.

Automatski upis glasača

Do sada vladajući političari stranaka desnog centra zadržali su pet daljih općina, uključujući Vina del Mar, Valparaiso, La Florida, Las Condes i San Bernardo, ali su izgubili južni Concepcion, gdje se gradonačelnik našao na meti kritike zbog djelovanja poslije zemljotresa.

Čileanci su na izborima odlučili o 345 gradonačelnika i 2.224 mjesta u lokalnom vijeću.

Nakon 90 posto prebrojanih glasova, vladajući savez osvojio je 37 posto mjesta u lokalnom vijeću, dok su partije podijeljene ljevice osvojile 43 procenta.

Bivši predsjednik Rikardo Lagos raspisao je nedjeljne izbore, prve od kada je na spisak dodato blizu pet miliona glasača automatskim upisivanjem svih punoljetnih.

Automatskim upisivanjem svih punoljetnih, broj glasača u Čileu se povećao sa blizu 8,1 milion na skoro 13,4 miliona u zemlji koja broji otprilike 17 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO